Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и макроданни

Икономист: Да преборим инфлацията, като се пенсионираме на 70!

Предложението на германския икономист Гюнтер Шнабeл предизвика противоречиви реакции сред колегите му

Икономист: Да преборим инфлацията, като се пенсионираме на 70!

Снимка: Unsplash

Животът в Европа става все по-скъп. Междувременно рязко нарастват не само разходите за енергоизточници, но и цените на други продукти. По данни на Евростат през април цените на хранителните продукти са се повишили с темп над средния. Според германски експерти пък потребителите трябва да бъдат подготвени за инфлация от над 7% през следващите месеци.

Ето защо в борбата срещу високата инфлация местният икономист Гюнтер Шнабeл се застъпва за по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст. „Пенсионната възраст трябва да се повиши. Германия вече има огромен проблем с квалифицираната работна ръка - стотици хиляди работни места не са заети“, казва икономистът в интервю за таблоида Bild. Според Шнабeл това ще доведе до рязко повишаване на заплатите през следващите няколко години, което ще оскъпи значително стоките и услугите.

Според ръководителя на отдела по макроикономика в Германския институт за икономически изследвания Александер Криволузки в основата на искането на Шнабeл стои тезата, че застаряването на обществото може да има инфлационен ефект по две причини: От една страна, предлагането на пазара на труда намалява, което води до увеличаване на заплатите. От друга страна, пенсионерите стимулират търсенето, тъй като ликвидират спестяванията си.

Въпреки това Криволузки смята, че е погрешно да се прави заключението, че по-дългият трудов живот ще доведе до ефективна борба с настоящото увеличение на цените.

„За да овладеем инфлацията, се нуждаем от мерки, които да действат бързо и сега. Те включват мерки на паричната политика. От друга страна, удължаването на професионалния живот е по-скоро дългосрочна мярка", казва Криволузки пред ntv.de. Ще бъде необходимо да се стабилизира пенсионната система. Политиците трябва най-накрая да обсъдят този въпрос прозрачно, пояснява той.

Но обвързването на удължаването на трудовия живот в настоящата ситуация на високи нива на инфлация със страховете от инфлация има популистки привкус. „То е проблематично и защото предполага, че централната банка не може сама да се бори с инфлацията, което не е вярно“, казва икономистът,

И Себастиан Дулиен, директор на Института за макроикономика и изследване на бизнес циклите в Дюселдорф, също смята, че повишаването на пенсионната възраст не може да е целенасочена мярка за спиране на високата инфлация.

„Понастоящем инфлацията се дължи на високите цени на енергоизточниците и храните, а не на прекомерен натиск върху заплатите. Удължаването на възрастта за пенсиониране не помага при тези високи цени на енергията и храните", казва Дулиен.

Според него съществуват теории, които предвиждат, че в дългосрочен план ще има ускоряване на инфлацията поради намаляването на работната сила, тъй като този недостиг може да повиши заплатите. Засега обаче емпиричните данни не сочат, че настоящата инфлация е свързана по някакъв начин с недостиг на работна ръка заради застаряването или с прекомерно увеличение на заплатите.

„Недостигът на работна ръка понастоящем не е значим инфлационен фактор нито в Германия, нито в основните страни, от които внасяме", казва Дулиен. Според него недостигът на работна ръка в някои сектори се дължи по-скоро на факта, че условията на труд в много области са лоши или са се влошили по времето на коронавируса - например в системата на здравеопазването. „Ако тези оплаквания бъдат отстранени, недостигът в тези области би трябвало да се подобри“.

Още през миналото лято предложенията на Научния консултативен съвет към Федералното министерство на икономиката и технологиите за реформа, насочена към пенсиониране на 68 години, предизвикаха сериозно брожение. Според сегашното правно положение възрастовата граница за пенсиониране в Германия постепенно ще бъде увеличена от 65 на 67 години до 2029 г. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
4
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
в ерата на автоматизация и индустрализация да бачкаме по 8часа/5дена, до живот си е чисто робство! цял живот бачкаш и накрая нищо, щоот имало инфлация, пандемия, и квото още кажете! ... и на всичкото отгоре искате робите да ви раждат данакоплатци! ... еми имаме само един гъъъз за ебааане, нема как да ме беете два пъти, едновременно! ... за това ние тук работим, а раждането на деца сме го аутсорснали в Африка и близкия изток!... да видим до кога ще ви издържи модела!
1
 
1
 
9
преди 1 месец
Наопаки трябва да е посоката на разсъждение...не да работим до безкрай с надежда да доживеем до пенсиониране, а впрягайте младежите да бачкат още от 15. Повечето хора на възраст са с различни заболявания, които силно ги ограничават да работят физически труд например - стават само за портиери и "фиктивна" охрана, хигиенисти и т.н. За нАучните работници - те могат и до 100 да кълват теории и студентите да им ги пишат на клавиатурите, доколко обаче това е полезно е друга тема.
1
 
5
 
8
doba до: cyclop
преди 1 месец
Как @КОЙ бе, Циклопе - това ще са германските екперти. Като Шнабел. Както писах по-долу, той и такива като него до 100г ще пишат експертизи на бюру. НО ако ги кача на някое строително скеле(на 10-тия етаж като начало) или на някой Чарли Чаплински пост в цеха и веднага ще заквичат за пенция на 50г :)
0
 
8
 
7
cyclop до: doba
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако наистина се замислим реално, а не само по еврократски, кой и как всъщност ще работи до 70 години? Водопрводчика ли ще се дупи на четири крака под мивката, или краниста ще върти стрелата и ще мижи през диоптрите, или шофьора на камион ще върти по 800 километра курсове, може би автомонтьора ще натяга болтове легнал под колата, май трябва да им сложат на всичките бюрократи на работното място по една голяма табела "първо мисля и после си отварям устата".
1
 
6
 
6
Alx до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е как, смисъла е да има пари за ДУПЕтати и корупционни схеми.

Още от Икономика и макроданни
Приходите на НАП се увеличиха с над 1,6 млрд. лв. за полугодието