Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

150 души на ден напускат България, твърди Красен Станчев

Расте броят на българите, които се връщат да работят у нас след обучение в чужбина

Близо 6 млрд. евро са влезли в българската икономика от 1997 г. насам от българи, живеещи в чужбина, каза икономистът Красен Станчев по Bulgaria ON AIR. Според него това са естествени процеси заради конкуренцията на пазара на труда и затова не е странно, че на ден близо 150 души напускат България, за да намерят реализация зад граница.

По думите на Станчев висшистите у нас съставят едва около 2-3% от всички безработни в страната, но и и те търсят реализация в чужбина заради конкурентните условия. 

Още по темата

Според икономиста държавата не успява да задържи по-голям брой висококвалифицирани специалисти, тъй като липсват реални възможности за развитие в конкретния сектор, който са си избрали. Станчев допълни, че бизнесът у нас все още не участва във формирането на обучителните програми. И оттук идва проблемът с дефицита на кадри за дадени сектори – например софтуерните специалисти.

Марияна Хамънова, създател на проекта Back2BG, каза, че пътуването и търсенето на кариерно развитие в други страни са нормални тенденции.
Според нея през последното десетилетие България значително е подобрила условията на пазара на труда.

Тя отбеляза, че броят на българите, които са се върнали в страната значително е нараснал. А причините за това не са малко.

Станчев подкрепи тезата, че много българи, учили в чужбина, се завръщат, за да се развиват и работят у нас. По думите на икономиста в големите предприятия работят много такива хора.

Още от разговора вижте в Bulgaria ON AIR

гледано: 3993   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
преди 4 години
Каквото и да ви говорят българите които работят в чужбина са наи големия инвеститор в българската икономика през последните 26 години Хора като Красен Станчев политиците роднините и всички големи капацитети трябва да се поклонят на тези хора и да им кажат едно голямо БЛАГОДАРЯ
2
 
4
 
4
khao до: kony
преди 4 години
Няма профилна снимка
со скоро и аз така се самозаблуждавах, че промяната на един закон или наредба може да промени нещо .... е не може, не и тук, не и сега
4
 
9
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
"..държавата не успява да задържи по-голям брой висококвалифицирани специалисти..."
Държавата в лицето на всичките ни политици умишлено подтиква българите да емигрират за да имат бъдеще- независимо от тяхното образование, пол, възраст и житейски опит. Вече не заминават само младите, средното поколение е обезверено, вижда какви мизерни старини го чакат и ако може също отива в чужбина, а най-възрастните отиват при децата си или да помагат с внуците. Неприемането на електронното гласуване е престъпление срещу нацията ни.
6
 
12
 
2
преди 4 години
Красен Станчев вероято говори за 60 милиарда за 20 години влезли в България от българи работещи в чужбина Само за миналата година сумата е над 2 милиарда евро
10
 
15
 
1
преди 4 години
И кои българи се завръщат за да развиват бизнес? Децата на мутрите! Останалите не се завръщат да слугуват на българските чорбаджии!

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото