Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

24 500 прасета ще бъдат умъртвени в с. Никола Козлево

След втората положителна проба за африканска чума по свинете бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия

24 500 прасета ще бъдат умъртвени в с. Никола Козлево

Снимка: Pixabay

Всичките 24 500 животни в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево ще бъдат умъртвени и загробени. След втората положителна проба за африканска чума по свинете днес бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия, съобщава БНР.

Положителният резултат от пробите бе потвърден в късния следобед на 3 януари 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. 

Още по темата

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, обл. Шумен. А също и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар.

Основната задача, свързана със случая в Никола Козлево, е ликвидирането на африканската чума по свинете във ферма на „Бони холдинг“, като същевременно трябва да се разбере по какъв начин вирусът е проникнал.

Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали. Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност.

Отпада вариантът африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства, допълва Националното радио.

На заседанието на областната епизоотична комисия в Шумен бе и прокуристът на холдинга Цветан Илиев, който увери, че хората, които работят  там, които са около 70, ще останат на работа. Посочи обаче, че икономическите загуби за самата фирма ще са в изключително голям размер, около 10 милиона лева.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
khao до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
норално, те и мъртвите незнаят че са мъртви и им е ОК :)
1
 
1
 
8
Valentin13 до: ing5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
вие - не знам, аз съм. а китайчетата не мога да ги мисля. имат си ориз
2
 
0
 
7
ing5rov до: Valentin13
преди 1 година
значи ние сме "супер", налЕ ...
8
 
1
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
ето и при "братушките". доста по-големи размери. и като се има впредвид как Вовата крие кирливите си ***, вероятно е стотина пъти повечеhttps://***.fsvps.ru/fsvps/asfhttps://regnum.ru/dossier/1304.htmlа иначе добре, всички свине трябва да си идат в гората и там да хранят вълците и мечките.
15
 
11
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Момци 1,2 и 3, вашето място е в Бултаймс, Брадва, Секира и тн., там ще намерите съратници и съмишленици с вашето ай кю (мах 50). Не си губете времетото и копейките тук с подобни коментари, няма смисъл, таргет групата ви е бай Цоко пенсионирания старшина, баба Гана милееща по ходенето на бунгала в Мичурин от 1975та и някой друг маргинал.

Още от Икономика и политика
Обновен е списъкът на държавите по цветови зони за влизане в България