IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

850 лв. годишен данък на таксиметрова кола обмислят в Столичната община

Браншът подкрепя промяната, заяви председателят на транспортната комисия в СОС Екатерина Йорданова

16:10 | 16.09.16 г.
850 лв. годишен данък на таксиметрова кола обмислят в Столичната община

Данък за таксиметровия превоз в размер на 850 лв. на година предлага транспортната комисия на Столичния общински съвет, съобщи днес пред журналисти в съвета Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в СОС, цитирана от БТА.

Промяната се налага поради промяна в Закона за местните данъци и такси от април тази година и ще влезе в сила с промяна в Наредбата за определяне на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столичната община. Промяната в наредбата се очаква да бъде приета от СОС на 29 септември.

Екатерина Йорданова посочи, че сумата от 850 лв. не е определена случайно. Това е последната сума, около която се обединихме след множество консултации и срещи с представители на бранша. Разговорите водихме в продължение на няколко месеца, още преди да бъдат приети промените, за да разберем какво мисли браншът по промяната, поясни Йорданова.

Тя каза, че още в края на март се е състояла среща, на която е станало ясно, че браншът подкрепя промяната. Те смятат, че данък като този, който заменя патентния данък, спрян през 2007 година, е нещо, което ще "изсветли" бизнеса и ще бъде добро решение за бранша.

Според Йорданова промяната в закона ще даде възможност приходите от данъка върху такситата да влезе в бюджета на общините. Това е жест на държавата към общините, посочи Йорданова. Този данък ще се изразходва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града. Данъкът ще бъде харчен за софиянци и ще бъде в услуга на хората, посочи председателят на транспортната комисия.

Цената от 850 лв. е на база на патентния данък от 2007 г. в размер на 653 лева. Съобразихме се с инфлацията, която е 30,8 процента. Така стигнахме до сумата от 850 лева, посочи Йорданова.

Тя обясни, че данъкът ще се дължи не на водач, а на автомобил и ще е под 2,40 на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 на ден, посочи Йорданова.

Тя каза още, че не е обсъждано увеличаване на данъка върху такситата през 2017 година. Този данък замества корпоративния данък и данък общ доход за физическите лица, когато става въпрос за водачи еднолични търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още