IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: От догодина такситата ще плащат данък от 300 до 1 000 лева

Водачите няма да са длъжни да се регистрират като превозвачи, но ще сключват специален договор с фирмите при осъществяване на дейност за своя сметка

11:29 | 07.04.16 г. 1
Окончателно: От догодина такситата ще плащат данък от 300 до 1 000 лева

От следващата година такситата ще плащат вече т.нар. „алтернативен“ данък, т.е. патент, след като депутатите гласуваха окончателно текстовете от Закона за местните данъци и такси, с които налогът се въвежда.

С текстовете се правят промени и в Закона за автомобилните превози, с които се връща възможността таксиметровите шофьори да осъществяват дейност за своя сметка от името на регистриран превозвач. Тези текстове влизат в сила със задна дата от 1 април, като отменят задължението на шофьорите да се регистрират като превозвачи, което им беше вменено със законови промени през миналата година.

Точно тези текстове са в основата на бързото приемане на промените в Закона за местните данъци и такси. Те бяха гласувани на второ четене в парламентарните комисии вчера, след като миналата седмица минаха в пленарна зала на първо четене.

Водачите и превозвачите ще са длъжни да сключват писмен договор, който ще се вписва в публичен регистър, предвиждат още текстовете.

Данъкът

Вместо корпоративен данък, на всеки таксиметров автомобил ще се дължи данък в размер от 300 до 1 000 лева. Размерът ще се определя от общинските съвети по места в срок до 31 октомври на годината преди годината, за която се дължи данъкът. Т. е. новият налог ще се плаща още от следващата година, като общинските съвети по места трябва да го определят до края на септември.

Данъкът ще постъпва като приход в общините, предвиждат поправките. В случай, че разрешение за превоз се издава през годината, размерът на дължимия данък ще се изчислява по специална формула. При прекратяване на дейност на съответното данъчно задължено лице ще му се възстановява платен данък също по специална формула.

Преди да получи разрешение за осъществяване на таксиметрова дейност, всяко данъчно задължено лице – водач или регистриран превозвач, трябва да подаде данъчна декларация по образец в общината. Същата декларация трябва да се подава в случай на възникване на обстоятелства за осъществяваната дейност, които имат отношение към определянето на налога.

При прехвърляне на предприятието също ще се подава данъчна декларация и от прехвърлителя, и от приобритателя в 7-дневен срок от вписването на прехвърлянето.

Самата декларация трябва да бъде утвърдена от министъра на финансите до 30 септември т.г.

Регламент за превоз за своя сметка от името на регистриран превозвач

Превозът от водачи от името на големи фирми превозвачи ще може отново да се осъществява, без да е необходимо шофьорите да бъдат назначавани на трудов договор. Водачите и превозвачите обаче ще са длъжни да сключват специален договор, който ще се регистрира в специален публичен регистър.

Превозвачите ще трябва да обявяват и списъци с данните на всички водачи, които извършват таксиметрова дейност от името на фирмата им.

Удостоверенията за таксиметров превоз се предвижда да се издават за срок от 5 години, предвиждат още текстовете. Разрешенията ще се издават на превозвачи и водачи, които нямат задължения към държавата, освен ако са разсрочени по съответния законов ред, като те също ще се вписват в публичен регистър.

С промените се въвежда солидарна отговорност на превозвачите, ако някой от водачите, които осъществяват дейност от тяхно име, но за своя сметка, причини вреди, щети и телесни повреди при превоз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Не става ясно от коя година хахахаха:"Тези текстове влизат в сила със задна дата от 1 април"А на Михалчо - честито, мойто момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още