IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Бюджет 2016 няма да промени съществено живота на българите

Заложеният растеж за догодина е по-нисък от средноевропейския, което едва ли ще оживи икономиката, смята председателят на Комисията по труда в НС

10:30 | 03.12.15 г.
Адемов: Бюджет 2016 няма да промени съществено живота на българите

Бюджетът за 2016 година няма да промени съществено живота на българите - на пенсионерите, майките и децата. Това заяви пред агенция „Фокус“ Хасан Адемов от ДПС, председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика и член на здравната комисия.

Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2016 г. късно снощи.

Според Адемов заложените за догодина дефицит и икономически растеж не предполагат по-сериозни стъпки в социалната сфера. 

„Заложеният икономически растеж за следващата година е по-нисък от заложения средноевропейски, а при положение, че ние сме от догонващите икономики, трябва да положим по-големи усилия, за да разчитаме на базата на оживлението на икономиката да реализираме по-добри социални параметри“, коментира депутатът.

Според него очакванията са, че този икономически растеж може да бъде изпълнен, ако се елиминират рискове като геополитическите външни фактори.

„Положителното в този бюджет е, че все пак данъчните параметри са на нивата от предишната година, което би трябвало да подпомогне ръста на икономиката. За съжаление, в този бюджет не виждаме факторите на икономическия растеж“, коментира народният представител.

Според Хасан Адемов трудно могат да се очакват инвестиции, а капиталовите разходи също няма да имат съществен принос към икономическия растеж през 2016 г.

За да има ръст на БВП, ще се разчита на средствата от европейските програми, прогнозира депутатът и не изключи бъдеща актуализация на бюджета за догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още