Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Адв. Райчинова: НАП трябва да е получила автоматично информацията по "Пандора"

За периода 2001–2010 г. над 24 млрд. долара са изнесени от България към офшорни зони, твърди Кольо Парамов

Адв. Райчинова: НАП трябва да е получила автоматично информацията по "Пандора"

Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) би трябвало да е получила автоматично информацията по досиетата "Пандора". Това заяви пред БНТ адвокат Илонка Райчинова.

Според нея по силата на конвенцията за сътрудничество между държавите информацията, която беше изнесена от разследването, идва именно от държави, които са подписали тази конвенция, което пък от своя страна дава повод да бъдат направени съответните проверки и да се установи има ли нарушения.

"Европейският съюз гласува и започна работа по небезизвестния план "БЕПС", по силата на който ние към днешна дата имаме над 180 държави, които са подписали конвенция за административно сътрудничество между държавите в областта на данъците и вече няма банкова тайна, ако вие имате сметка, където и да било по света, и сте нейн действителен собственик. Няма как да откриете сметка, ако не декларирате кой е действителният собственик. Подобна информация пътува автоматично между данъчните администрации, съвсем отделен е въпросът как точно се използва тя и как се обработва“, обясни юристът. 

Още по темата

Райчинова добави, че информацията е изтекла от 14 адвокатски кантори от Сейшели, Панама, Хонконг, Белиз, Британски Вирджински острови, Кипър и Дубай.

„Всички тези държави са подписали конвенцията и предоставят автоматично информация за притежавани банкови сметки и действителни собственици на българската данъчна администрация", уточни адвокатът.

Междувременно пред bTV финансовият експерт Кольо Парамов заяви, че за периода 2001–2010 г. над 24 млрд. долара са изнесени от България към офшорни зони.

По думите му 5 млрд. долара са изнесени от България за Панама през 2005 г. при управлението на Сергей Станишев. Подобни суми към същата дестинация са изнесени и през следващите години. „Офршорните зони и компании са начин за заобикаляне на закона, но тяхното време вече изтича и това се показва именно с последния казус“, заяви Парамов.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Тая жена - Райчинова, днес по bTV директно си каза, че няма банкова тайна. Наистина и аз съм на това мнение - всички служби и службички ровят по банковите сметки. Как го докарахме дотук-целия свят
0
 
2
 
2
bgMan до: Bingomatic2
преди 1 месец
...ако искаЩото никой в тая загубена държава не смеел да му каже нищо освен "добър ден, как сте днес".
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А Пеевски трабвало сам да влезе в затвора за укриване на данъци.

Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври