Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Анализ ще определи дали пчеларите ще получат подпомагане

Румен Порожанов представи кампанията за подкрепа на български производители

Анализ ще определи дали пчеларите ще получат подпомагане

Снимка: Investor.bg

Анализ ще определи дали пчеларите ще бъдат подпомогнати по схемата „де минимис“, заяви пред журналисти министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той посочи, че има разминаване в данните за смъртността сред пчелите и според информацията в Агенцията по храните проблемът не засяга 30% от кошерите, а клони към нула и предположи, че пчеларите не я обявяват по някакви причини.

Ще се направи анализ за добива, каза Порожанов и не изключи възможността за частична подкрепа „де минимис“.
Той заяви, че Европейската комисия изцяло е забранила ползването на неоникотиноидите, които имат връзка със смъртността, а спазването е въпрос на контрол.

Няма нови случаи на африканска чума по свинете, каза още Порожанов.

Той допълни, че заради птичия грип Агенцията по храните е затегнала режима по отношение на пробите.

Имаше призиви масово за няколко месеца да се спре зареждането (на птицефермите – бел. а.), но това щеше да доведе до загуба на пазари, обясни министърът. 

Още по темата

Запитан защо не спря разпространението на болестта той заяви, че някои стопани не обявяват заболяването сред водоплаващите птици, при които смъртността е по-ниска при наличие на вирус спрямо кокошевите птици.

„Поради нелошия пазар някои от тях го крият“, каза земеделският министър. 

Той посети търговската верига „Метро“ по случай кампанията на министерството „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“.

България има добри експортни възможности, но не безкрайни, имаме определен капацитет, каза той по повод интереса към продуктите от овче мляко.

За програмата на търговската верига за директна връзка с фермерите „Отгледано с грижа в България“ Порожанов каза, че стопаните получават помощ в производствения процес и дори амбалаж, като сътрудничеството е много полезно за развитието на продуктите.

По данни на търговската верига от близо 1800 доставчици на храни българските производители са 615, от които директно доставящите продукти фермери са над 200.

Производителят на оранжерийни зеленчуци в петричкото село Първомай Красимир Учителски разказа, че с програмата е разширил производството си до 17 дка оранжерии и редовно ползва консултации от агрономи – както по телефона, така и на място. Той обясни, че договорът с търговската верига не го задължава да предава фиксирани килограми продукция, а се планират приблизителни количества, което го улеснява.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 март