IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анелия Крушкова е новият председател на СД на Холдинг БДЖ

Транспортният министър Данаил Папазов намекна, че ще има преразглеждане на заплатите в БДЖ

18:11 | 06.08.13 г.
Анелия Крушкова е новият председател на СД на Холдинг БДЖ

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД е с нов председател. На мястото на Велик Занчев, който бе назначен преди близо 3 месеца, е избрана Анелия Крушкова.Това е съобщил днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на Обществен съвет в сектора на железопътния транспорт.

Преди по-малко от месец, името на Крушкова бе спрягано в публичното пространство и във връзка с друга номинация. Крушкова бе един от шестимата кандидати за поста заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм. Кандидатурата й, която не бе приета, бе предложена от Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

Крушкова е бившият председател на Агенцията по туризма и бивш зам.-министър на транспорта.Тя е била съветник на министъра на държавната администрация, управител на болница "Токуда" и управител на спедиторски компании. 

По-рано днес транспортният министър съобщи, че при първа възможност ще се преразгледат заплащанията на служителите в БДЖ.

„Много по-важно е в момента да решим въпроса въобще да се получават заплати. Съжалявам, че това е доведено до такава фаза. Това може да стане в малко по-дългосрочен период”, категоричен бе Папазов.

Все пак той уточни, че на този етап не се предвижда съкращение на персонал от железницата.

За реформата в БДЖ

Ресорният министър заяви, че вече е изготвен предварителният план за стабилизиране на железницата. Планът за преструктуриране ще се обсъжда през следващата седмица на експертно ниво, след което ще има разговори по него в Министерство на финансите и Министерски съвет. 

„В програмата за бъдещото преструктуриране на БДЖ се изисква прилагане на набор от мерки за подобряване на финансовото състояние. Групите мерки ще се прилагат в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период”, обясни Папазов.

„По-важните мерки са за постигане на споразумение с основните кредитори. Към настоящия момент БДЖ не е в състояние да плати падежните главници към кредиторите.Предвиждаме среща през септември с всички кредитори, където ще бъдат обсъдени тези проблеми”, добави Данаил Папазов. 

По думите на Папазов министерството ще фокусира усилията си върху продажбата и набавяне на свежи средства за БДЖ от неоперативни активи. Тяхната стойност е над 100 млн. лв. 

Папазов обясни, че приоритет в реформата на БДЖ ще бъде привличане на допълнителни пътници и товари. „Имам желание хората, които се занимават с това, да направят така, че предлагането да бъде атрактивно за потребителя. Трябва активно предлагане на услугата, така че да бъде заинтригуван крайният клиент”, заяви Данаил Папазов.

Той каза още, че се предвижда създаване на агентска мрежа в туристическите бюра, възможности за sms продажби на билети, информационно обслужване на гражданите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още