IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Оздравяването на БДЖ е сериозно забавено

Обществените поръчки са един от основните проблеми на превозвача

12:44 | 01.08.13 г. 4
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преструктурирането на БДЖ е забавено и все още не е приключило. Няма ясно изградена стратегическа визия за развитието на железопътния сектор в страната. Това поражда риск за основната цел на дружеството да осигури безопасен железопътен транспорт. Това са част от изводите на Сметната палата в одитния доклад за БДЖ "Пътнически превози", който днес бе изпратен до медиите.

БДЖ "Пътнически превози” ЕООД има несъбрани вземания от БДЖ "Товарни превози” ЕООД от 21 млн.лв. Тази сума пряко влияе върху финансовото състояние на превозвача, намалява неговата ликвидност и платежоспособност. Създават се условия за недостиг на финансови ресурси за нормалната стопанска дейност на дружеството.

Дружеството изпитва сериозни затруднения при основните ремонти на локомотиви и мотрисни влакове поради липса на технически добре оборудвани ремонтни бази и недостиг на квалифициран персонал.

Сметната палата е категорична, че подвижният железопътен състав е морално и физически амортизиран. Според данните 4 на сто от общия вагонен парк е с година на производство 1974. Общо 35% от него е отпреди 1980 г., 42 на сто – между 1980 и 1989 г. и 19 на сто – между 1990 и 1996 г.;

Друг водещ проблем според одиторите - въведените правила и процедури по възлагане на обществените поръчки  са недостатъчни и непълни. Имат усложнен режим на одобрение, което е една от причините за ненавременно подписване на договорите за доставка и ремонти на вагони, локомотиви и мотрисни влакове. Допуснати са системни грешки и нарушения след сключването на договорите за възлагане на обществени поръчки, както и разходи за услуги, които не са в съответствие с нормативните изисквания.

Към приключването на одита няма развитие на процесите по финансовото оздравяване на Холдинга и дъщерните дружества, което затруднява коректното изпълнение на Договора за извършване на обществени превозни услуги в областта на железопътния транспорт.

През септември 2012 г. парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на превозвача за периода 1 януари 2011 г. - 30 септември 2012 г.. Като мотив за проверката тогава бе посочен големият размер на публичните средства, които дружеството управлява. За 2011 г. те са около 170 млн. лв. Подобна цялостна ревизия на "Холдинг БДЖ" и на неговите дъщерни дружества се прави за първи път. Такъв е бил правен само за изразходването на предоставените субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
Кво оздравяване , тя работата е за свещеник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
И тук ли живеят само от обществените поръчки. Егаси и смотаният мениджърски екип. То при такова положение уволнете целият управленски борд на БДЖ, защото от него няма абсолютно никаква полза. Сигурно по цял ден се заключват в кабинетите за да решават кръстословици и да ч.кат секретарките по стар комунистически обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
jelenski
преди 10 години
ето защо правителството трябва да започне да работи нормално, защото положението в страната след управлението на ГЕРБ не е никак хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още