Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангел Престойски: Цената на водата може да скочи с 30%

Повишената цена на тока води ВиК дружествата към фалит, посочи председателят на Съюза на ВиК операторите

Ангел Престойски: Цената на водата може да скочи с 30%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на водата общо за страната може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години. Това прогнозира по bTV председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

Още по темата

„Голяма част от дружествата са изправени пред фалит. Всичко това се случи, защото цените на електричеството се задържаха изключително високи, а това е енергоемък бизнес и голям разход. В някои дружества разходите за електроенергия са 40% от всички разходи“, предупреди той.

По думите му най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България, а „има дружества, които са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването“, съобщи Престойски и отбеляза, че над 12 млн. лева са просрочените задължения за ток и продължават да растат

Според него ВиК операторите „не са перфектни, но нямат отношение към създалата се ситуация“, смята Престойски и напомни, че заложената цена на тока при формирането на стойността на водата е 82 лева на мегават, а в момента достига до 400 за мегават.

Ситуацията във ВиК сектора предизвика остра полемика между МРРБ и КЕВР. Престойски е на мнение, че е трябвало да има реакция на Комисията още през юни, когато те са сезирали енергийния регулатор.

„По закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2,5% от средномесечния доход на домакинство. ВиК дружествата искат същото – „социално поносими цени“", коментира председателят на Съюза на ВиК операторите.

В отговор на въпроса на КЕВР "Защо държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро и при по-добри условия за дружествата си?", Престойски обясни, че в момента може да се купува ток само от борсата, а там цените са високи.

„Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата“, заяви Престойски.

Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а големите загуби по мрежата са, защото „години наред КЕВР даваше цена на водата, която само осигурява съществуването на дадено ВиК, но не му дава възможност да инвестира и развива мрежата“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: Не се очаква инфлацията у нас да прехвърли 10%