IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Таяни: За ЕС ситуацията на Балканите е приоритет

Председателят на ЕП разговаря с Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността на Балканите

13:43 | 21.11.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обсъдихме отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани, съобщиха на съвместна пресконференция премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитирани от БТА.

Теми на разговора бяха проблемите с миграцията, борбата с тероризма и икономическия растеж, каза Антонио Таяни. И обобщи, че по всички въпроси е имало съгласие.

Ние сме готови да работим с българското председателство, получихме отговори на всички въпроси, посочи председателят на Европейският парламент. Обсъдихме и стабилността на Близкия изток, взаимоотношенията с Турция и ситуацията Балканите, допълни той. В ЕС има държави-членки и страни кандидатки, а Балканите е район, който е приоритет за нас, заяви Таяни. 

Днес се чуха много мнения и се декларираха много политики - във всеки един момент българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на европейския парламент съм убеден, че имаме редкия шанс и реален напредък по присъединяването на Западните Балкани в ЕС, посочи от своя страна премиерът Бойко Борисов.

За ЕС и за европейския парламент ситуацията на Балканите е приоритет, подчерта отново Таяни. Ние сме ангажирани за укрепване на връзките и за перспективата на региона. През януари следващата година ще бъда в Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина като сигнал за нашето внимание. В тези срещи отдавам голямо значение на българското председателство, то може да ние от полза, защото България много добре познава ситуацията в района. Преди срещата си в Западните Балкани ще се срещна с Бойко Борисов и с българско правителство за повече информация, допълни Таяни.

По време на нашето председателство не си поставяме огромни цели, с които надскачаме ръста си. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити, а на младите хора и на народите в този регион, каза още Бойко Борисов. Това, което не води до риск за региона е изграждането на инфраструктура, не само пътища и пристанища, а и цифровата инфраструктура, посочи българският премиер.

Споразумението с Турция за мигрантите трябва да продължи да се спазва. Колкото и да ни струва е по-добре тези хора да стоят извън ЕС, каза още Борисов. Трябва да засилим външните граници на ЕС, и лидерите на Евросъюза да участват в срещи, където се решава бъдещето на Европа. Не става въпрос за присъединяването на Турция в ЕС, а за запазване добрите отношения, защото тази стана е член на НАТО и най-големият партньор в южния флаг на Алианса, посочи Борисов. Не трябва да се бяга от темата, а нещата да се изговорят ясно и да се нормализират отношенията, посочи той.

Мисля, че Европа трябва да играе по-голяма роля в решаване н проблемите в света. ЕС има своя външна политика, трябва да говори с единен глас, като има предвид не само за източните граници, но и Африка, каза Таяни.

Допуснахме лесно САЩ да излязат от преговорите за климата, каза Бойко Борисов. Много съм солидарен с европейските "зелени" и да върнем САЩ на масата за преговорите за климатичните промени, допълни той. Крайно време е да се намесим за ситуацията в Сирия, защото тя се обсъжда от президентите на Русия, САЩ и Иран, а ние в Европа се караме къде да релокираме сирийците, които ще дойдат в Европа, каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Абе ти да не си Юсеин ... айде влака за Одрин , па се радвай на Турция колко щвш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Влизаме в Шенген - успех. Влизаме в ERM-2 - пак успех. Всичко друго са лакърдии, няма новини!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
До 2 БГ МАН Вероятно никога не си бил в Турция Поне да беше изгледал един турски филм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Никакви ислямисти не ни трябват в ЕС!Да си направят съединени мюсюлмански щати някъде ако са способни да се съгласят с някого другиго за каквото и да е. На тия им е в гените да са все задно колело, опозиция и да създават проблеми. Много бързо забрави, че единственото доказало се като подходящо политическо управление при тях е диктатурата и терора.Виж ги днес колко струват като ги пуснеш в (или им подариш) демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
Изащо Турция един ден да не може да стане член на Е СЗащо Б Б мънка и не каже че западните Балкани не могат да заменят излизащата от съюза Великобритания Защото нито населението им нито икономиките им не могат да заменят Великобритания Това може само 80 милионата Турция с близо един трилионата си икономика младо население голяма армия и стратегическо положение Ако на Европа не им харесва Ердоган той няма да бъде безкрайно на власт но Турция винаги ще я има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още