Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Асен Василев пред Bloomberg: България няма да се поколебае да приеме еврото

Правителството проучва възможности за механизъм за криптоплащания "в краткосрочен до средносрочен план", заяви финансовият министър

Асен Василев пред Bloomberg: България няма да се поколебае да приеме еврото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Финансовият министър Асен Василев заяви пред Bloomberg, че новото правителство на България няма да се отклони от плана на страната да приеме единната валута на Европейския съюз в рамките на две години, въпреки че признава "предизвикателствата пред модела на еврото".

"Като коалиционно правителство поехме ангажимент да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.", казва Василев в интервю за Bloomberg News в София в петък. Ползите от преминаването от българския лев към еврото са повече от недостатъците, заявява той.

Българското правителство на премиера Кирил Петков е решено да насочва крехката подкрепа за единната валута, придържайки се към целевата 2024 г. Василев повтори ангажимента, поет по-рано този месец от Петков, който потвърди планираната дата за присъденияване на България към еврозоната, обещавайки публична кампания за представяне на ползите от еврото.

44-годишният Василев и 41-годишният Петков, и двамата възпитаници на Harvard Business School, бяха избрани с минимална победа миналата година с новата си партия "Продължаваме промяната", която обеща да се справи с корупцията в най-бедната страна-членка на ЕС, припомня Bloomberg.

Обрамчени в жълто са страните кандидати за еврозоната, а Дания е договорила клауза за неучастие в нея

От агенцията отбелязват също, че политиците в България, в която икономическата продукция на глава от населението е равна на малко повече от половината от средното ниво за ЕС, се стремят да приемат еврото, за да помогнат на икономиката да намали разликата с по-богатите страни в блока. Но около половината от населението не гледа с добро око на единната валута, сочи проучване на Евробарометър от юли.

Присъединяването към еврото ще доведе до намаляване на лихвените проценти, ще повиши доверието на инвеститорите и ще помогне на българския бизнес чрез намаляване на трансакционните разходи, посочва Василев. Кризата в еврозоната, която започна в Гърция преди повече от десетилетие - и която почти разби валутния съюз - показва, че недостатъците на валутата могат да бъдат отстранени, казва той.

"Определено има някои, да кажем, предизвикателства в модела, но от гръцката криза видяхме, че те могат да бъдат преодолени", коментира Василев.

Фрагментираната четирипартийна коалиция на Петков е изправена пред познато предизвикателство за реформаторите в България, което произтича от заплетена политическа криза, белязана от скандали с подкупи, широко разпространено недоверие към публичните институции и нарастващо неравенство.

Василев казва още, че правителството проучва възможности за механизъм за криптоплащания "в краткосрочен до средносрочен план", като пояснява, че е в преговори с централната банка, както и с "играчи в криптоиндустрията". Той изключва варианта страната да е център за добив на цифрова валута.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
30
Dr. Vatnikov до: Petar2015
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Кви скокове в цените заради еврото, бе?! Ей, аман неуки индивиди да коментират неща, от които нищо не разбират! *** виж Словакия, Литва, Латвия и Естония , последно приелите го, дали имаха и 1 цент увеличаване на цените заради еврото. Валутния борд и да падне, има рестрикции за дефицит за ползващите евро, *** ти не си и чувал за тия работи, нали?!
1
 
1
 
29
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз одобрявам тази стария!
2
 
2
 
28
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Колко безалтернативно звучи. След като "половината от населението не гледа с добро око на единната валута". Не се обсъждат скоковете в цените, които другите държави приемащи еврото изпитаха. Говори се само за "ползи", които звучат изкуствено.1. Щели да намалеят лихвените проценти - повече от сегашните супер ниски проценти ли? 2. Щяло да се увеличи доверието на инвеститорите - то се базира на корупцията, не на валутата. 3. Щели да намалеят банковите такси - за преводите, след като пропорционално се увеличат таксите "за поддръжка".Истиската цел е да се махне валутния борд и да се отвържат ръцете за яко харчене.
2
 
5
 
27
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Това е поредното обещание, което няма да спазите. По-добре от сега кажете истината на хората, както направихте с инфраструктурата и съкращения на бюрокрацията, за да няма наивници.
2
 
2
 
26
abdul до: redcretin
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
97 не бяхме в ЕС.

Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи