IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпании могат да предлагат хотелски резервации с регистрация като туроператор

Потребителят би могъл да закупи само билет за пътуването, а да избере настаняване през споделена икономика, заяви шефът на КЗП

14:29 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Авиопревозвачи и транспортни компании биха могли да предлагат посредничество за туристически услуги като хотелски резервации например, стига да изпълняват изискванията на закона. Това заяви по БНР председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по повод предизвиканите от споделената икономика динамични промени на пазара.

За да може да се осъществява дейност по настаняване и търговия с туристически пътувания и пакети, независимо дали търговецът е авиокомпания, или фирма за автобусен превоз, трябва да има регистрация като туроператор или поне като турагент, т.е. да има право да извършва сделки с туристически пътувания и пакети, поясни Маргаритов.

Той изрази мнение, че е напълно естествено търговците да се опитват по някакъв начин да компенсират факта, че част от техните клиенти биха предпочели да си осигурят настаняването, например, през споделената икономика, информира пресцентърът на КЗП. 

Потребителите обаче по никакъв начин не са длъжни да приемат каквато и да било оферта, ако се съмняват дали тя ще бъде достатъчно изгодна.

В крайна сметка потребителят би могъл да закупи само билет за пътуването, а да избере „да се настани през споделена икономика в апартамента на някоя французойка, например”, каза шефът на КЗП.

Той пак коментира необходимостта от създаването на правила за споделената икономика. „В съвременното общуване, когато през социалните мрежи потребителят прави новината и в малко по-пазарни взаимоотношения предлага нещо, което не е на пръв поглед на търговски принцип, но влиза във взаимоотношения, при които срещу заплащане трябва да предостави дадена услуга или да продаде стока, е важно да има регламент“, смята той.

„След като такава дейност се развива и в бъдеще това ще продължи, и то с много бързи темпове, е необходимо да има и правила, на които тя да се подчинява”, смята той.

Според него е необходимо час по-скоро за споделената икономика да бъдат създадени правила, които да са близки до тези при онлайн търговията, които да позволяват регламентирана дейност. По думите му това ще позволи да се осъществява регламентиран търговски оборот и съответно да има институции, които да могат да контролират този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още