IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан не се отказва да доставя природен газ за България

Преди дни консорциумът "Шах Дениз ІІ" отказа трасето на Nabucco - Запад, което минава през България, за доставки на газ за Европа

11:09 | 29.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Азербайджан не се отказва да доставя природен газ за България

Изборът на Трансадриатическия газопровод за доставка на азербайджански природен газ за Европа не означава, че Азербайджан се отказва от плановете за доставка на газ в България,  заяви вицепрезидентът на азербайджанската Държавна петролна компания СОКАР Елшад Насиров, пише БНР като се позовава на местни медии.

Според Насиров България може да стане първия купувач на доставяния по Трансадриатическия газопровод азербайджански газ за Европа. Той се позовава на интерконекторни връзки, които съществуват между България и Гърция.

Притомняме, че преди дни консорциумът "Шах Дениз ІІ", който управлява едноименното находище, избра трасето на газопровода, преминаващ през територията на Гърция, Турция и Италия и оттам - до Европа. Това решение е ущърб на  Nabucco - Запад, преминаващ през България.

Това развитие на нещата може да доведе до края на проекта Nabucco, който вече веднъж беше орязан до реализацията на само западното трасе. В същото време обаче енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че газопроводът не трябва да бъде отписан, защото има и други находища, които са в процес на проучване и разработване в региона.

Президентът Росен Плевнелиев пък уточни, че при разговорите с неговия азербайджански колега е получил уверението, че страната ни ще получава обещаните количества природен газ. В края на 2011 година президентът Георги Първанов договори доставката на 1 млрд. куб. метра природен газ.

Този източник е сочен за един от основните начини за диверсификация на газовите доставки от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Предполагам, ако и сега разполагат с възможност за пренос, не им се чака построяването на Набуко а, иначе, нямат достатъчно газ за паралелно доставяне И по Набуко. Това е една "леко" декриминализирана версия, която може да се появи.Иначе, вярвам, се е намесил Газпром и сигурно, им е обещал изкупуване на количествата НАД цената, на която те са мислели да продават + поделяне на разликата.Нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Кой се отказва от пазари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още