IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКЕП призова да не се намалява помощта за бизнеса по плана за възстановяване

Планирани са 800 млн. лв. за финансови инструменти, представляващи гаранции по кредити и фондове за дялово финансиране, и 400 млн. лв. за безвъзмездна помощ

17:03 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) изпрати отворено писмо до служебното правителство и президента на Република България, за да изрази несъгласие с промените в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), чрез които безвъзмездната помощ за бизнеса е намалена за сметка на увеличение на финансови инструменти, представляващи гаранции по кредити и фондове за дялово финансиране.

В преработения от служебното правителство План за възстановяване се предвиждат 800 млн. лв. за финансови инструменти, представляващи гаранции по кредити и фондове за дялово финансиране, и само 400 млн. лв. за безвъзмездна помощ за инвестиции, докато в първоначалния проект на НПВУ безвъзмездната помощ за бизнес инвестиции бе определена на 900 млн. лв.

БАКЕП обръща внимание, че българският бизнес разчита на НПВУ като първия и основен източник на европейска подкрепа за инвестиции, с които да се адаптира към ожесточената глобална конкуренция и променено търсене вследствие пандемията на фона на това, че българската икономика е най-изостаналата в ЕС.

Експертите напомнят, че допълнителното задлъжняване на бизнеса ще задълбочи необратимо изоставането на българските фирми спрямо конкурентите им в развитите икономики и ще доведе до дългова спирала.

Нуждата от грантове за бизнеса в тази ситуация е очевидна, като слабото усвояване на европейския ресурс за портфейлни гаранции досега ясно показва коя е необходимата посока за подкрепа на растежа на икономиката, посочват от асоциацията. От общо 657,9 млн. лева предвиден ресурс за портфейлни гаранции размерът на потвърдените за гарантиране кредити към края на април 2021 г. възлиза на едва 190 млн. лв., или по-малко от 29%.

От обявената преди повече от една година програма за 2,5 милиарда лева антикризисни кредити с портфейлни гаранции от ББР до днес са взети едва 289 млн. лв. кредити (при предоговорени близо 9 млрд. лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още