IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Преработваме изцяло два проекта по Плана за възстановяване

Вкарваме ЕИБ като гарант за избягване на злоупотреби, а грантовите пари ще привлекат и частни пари към държавните, съобщи икономическият министър

21:40 | 28.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Изцяло преработваме два проекта в Националния план за възстановяване и устойчивост, който предстои да предадем в Европейската комисия. Правим ги абсолютно наново. Използваме тезите, но променяме начина, по който се изразходват средствата," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Кирил Петков.

1,7 млрд. лева от 12-те млрд. лева в Плана са по проекти на Министерство на икономиката. По-рано вицепремиерът Пеканов заяви в предаването, че стремежът е до края на мандата на служебното правителство Планът да бъде предаден в ЕК.

"В Плана имаше проекти във всяко едно от министерствата. В Министерството на икономиката бяха проекти съответно за 900 милиона и 400 милиона лева. Единият - за модернизация на бизнеса, а другият -  за индустриални зони. Това не е достатъчно за частния сектор, затова поисках увеличение от 900 милиона на милиард и двеста до милиард и четиристотин лева. Сумата ще е милиард и двеста, защото всяко министерство в момента иска повече," обясни Петков.

Министърът обясни и какви са точно промените.

„Ето, сега ще ви кажа пример за индустриалните зони. Заварих четири възможни индустриални зони, които по някакъв вълшебен начин някой от министерството решава къде да бъдат - зона 1, зона 2, зона 3, зона 4 – наливат се едни пари за инфраструктура и се казва на инвеститорите: елате, имаме нови зони. Това за мене е абсолютно нереалистичен подход за привличане на чужди инвестиции. В моята кариера съм работил за една 6-милиардна компания, която инвестираше на четири континента. Аз лично съм участвал в решението поне 50 фабрики да си изберат къде да бъдат построени," каза Петков и обясни как се постъпва в други страни и какъв е принципът на избор при създаването на индустриални зони.

"Там се прави по съвсем различен начин. Последното нещо, което се гледа, е кой парк ни предоставя коя държава. Първо се гледа къде са ни клиентите, къде са ни доставчиците, какви са транспортните разходи и каква е добавената стойност за определена локация, какъв е човешкият ресурс. На базата на тези сравнително сложни модели, и аз съм бил участник в тези модели, избираме коя локация да бъде най-добрата“, разкри Кирил Петков.

Той подчерта, че изборът на локация правителството не може да направи по правилен начин, ако е решило да строи „на някаква поляна някъде“.

„На инвеститора му трябва съвсем друг набор от ресурси“, подчерта министърът.

Петков заяви, че начинът, който избират в Министерството на икономиката, е „чисто иновативен“.

„Вземаме ги тези 400 милиона и ги даваме на Европейската инвестиционна банка, но под общ комитет с Министерството на икономиката, така че си запазваме суверенитета, но едновременно с това вкарваме и чужд партньор, който да следи да няма злоупотреби, разкри икономическия министър и даде за пример язовирите, където проверки установиха нередности.

Той е категоричен, че средствата, отпуснати по Плана, няма да бъдат изгубени, дори когато не са били похарчени и гарант за това е Министерството на икономиката.

По думите му те вече реално ще са влезли в употреба.

Според него, всяка фирма с идея да инвестира например 100 милиона или 200 милиона във фабрика, може да избира сред най-конкурентните общини, сертифицирани с клас А.

„Едва тогава те, могат да отидат в Европейската инвестиционна банка и да кажат: „Ние искаме да отворим индустриален парк до Стара Загора, например", посочи Петков на каква база ще се направи индустриална зона с първия вече готов клиент.

Той е категоричен, че тази индустриална зона не може да обслужва обаче само него. „Тя трябва да даде икономическо развитие на целия район, затова този инвеститор ще има не повече от 10% от цялата зона“, поясни министърът.

Петков е убеден, че ще се отварят зони там, където има търсене от истински компании.

„На база на тях отваряме възможност и други компании да се присъединят. Аз много вярвам в клъстерния подход", заяви той по какъв начин ще бъде развита инфраструктурата към дадена локация, към която големите инвеститори имат интерес. Целта е клиентите и доставчиците да са близо до големия производител.

По думите му, по-интересното е, че ЕИБ ще допринесе със собствен ресурс, плюс грантовите пари и така ще се умножават парите, „така че да може да се инвестира частен капитал, заедно с държавната помощ за инфраструктура“ за развиване на индустриалните паркове.

Министърът съобщи също, че започва проверка в Българската агенция по експортно застраховане по модел на проверката в Българската банка за развитие.

"Наехме нов одитен комитет, защото има две неща, които не ми харесват. Едното е, че има експозиции, които са били по-големи - от рода на 20 - 30 милиона. Другото е, че е имало гаранция на риска от фалит върху финансов инструмент. С други думи, тази агенция е застраховала риска да не си върнете заема“, коментира Петков, каква не би трябвало да е целта ѝ.

По повод предположенията, че ще бъде поканен за участие и в следващото правителство като министър, Петков отговори така: "До този момент не съм говорил по никакъв начин, с никого за нищо следващо, защото толкова много работа имаме в сегашното правителство, а и всеки ден ми е толкова важен, че да влизам в някакви такива теми в момента за мен е нецелесъобразно използване на времето."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Министерството на финансите (МФ) пренебрегва, че Република България е с неправилност за ползване на левове с пряко създаване на щети.Ако не е злокобната парична процедура, Република България нямаше да има сегашни дългове.При запазване на пагубното парично поведение, колкото по-пълно се изпълни програмата Възстановяване, толкова повече са възникналите щети.Обществеността е мълчалива за държавната слабост и същата се запазва. Защо МФ е съгласно със съдбовна парична грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Интересно е дали в плана за възстановяване има цели за развитие на ЯДРЕНА енергетика , която е най-чиста ,евтина и зелена?Страни като Полша ,Турция и Чехия строят ядрени централи , а ние горим въглища и гледаме бъдещето.Интересно е дали има и проект за ВЯТЪРНА ферма с поне 30 вятърни турбини,използващи безплатния вятър или ревем в Европа за въглища?Интересно е дали ще има програма и законодателство и финансови облекчения за малките еднолични производители на електричество от слънчеви панели.Тогава много фирми и лица ще покрият покривите си с панели ,но това е спънато сега защото няма адекватна политика и законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Интересно е дали в плана за мъзстановяване има цели за развитие на ЯДРЕНА енергетика , която е най-чиста ,евтина и зелена?Страни като Полша ,Турция и Чехия строят ядрени централи , а ние горим въглища и гледаме бъдещето.Интересно е дали има и проект за ВЯТЪРНА ферма с поне 30 вятърни турбини,използващи безплатния вятър или ревем в Европа за въглища?Интересно е дали ще има програма и законодателство и финансови облекчения за малките еднолични производители на електричество ит слънчеви панели.Тогава много фирми и лица ще покрият покривите си с панели ,но това е спънато сега защото няма адекватна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
BezEmotsia
преди 3 години
Момчето се увлича в критиките. Излага се. Нека намали темпото на омразата, ке е по-добре. По неговите думи следва, че индустриалните зоне са ез смисъл, защото тяхното местонахождение ще се определи от мастита фирма. Ха ха ха. Нека момчето да намали децибелите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още