IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР е отказала да предостави информация за кредитните досиета*

Министърът на икономиката Кирил Петков ще сезира БНБ

10:11 | 01.06.21 г. 7
<p>
	Кирил Петков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Кирил Петков. Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е отказал да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет, заяви министърът на икономиката Кирил Петков на извънреден брифинг. За него това е нарушение, за което ще сезира БНБ. 

"Информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем", цитира точния отговор на банката министърът на икономиката.

БНБ според правомощията си трябва да задължи "тези хора да действат по закон", каза министърът. 

"За мен това е нарушение на Закона за независимия одит. Ще сезирам Българската народна банка и се надявам одитният комитет да има достъп до информацията за кредитните досиета, както законът го повелява", заяви още Петков.

„Аз, като орган в момента, не мога да ги задължа да направят нищо, затова се надявам БНБ да ги задължат“, посочи той. И увери, че банката е ликвидна и изглежда в перфектно финансово състояние.

„Не бих се радвал да видя с някакви процедури да се опитват да ни забавят. Ние нямаме време да си играем на показал, не показал. Тази банка има ликвидността да бъде страхотен инструмент за малките и средни предприятия. Искаме веднага да вкараме цялата ликвидност в помощ на малкия и средния бизнес”, заяви още министърът.

Петков заяви, че целта е ББР да заработи перфектно до края на мандата на този кабинет. Той разчита с помощта на БНБ в максимално бърз срок, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета.

Министърът на икономиката няма обяснение за отказа. „Единственото, което се надявам, е, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам в рамките на деня това да не продължи. Законът изисква одитният комитет да има достъп до тази информация“, припомни Петков. И допълни, че се надява БНБ „да задължи тези хора да действат по закона“.

Икономическият министър обясни, че към всяка банка има одитен комитет, който следи и проверява дейността на банката, без да нарушава банковата тайна, и подава тази информация към принципала – в случая Министерство на икономиката.

„По никакъв начин това не е атака, не е въпросителна. Бих се радвал като портфолио тези кредити да са дадени по пазарен начин“, заяви Кирил Петков.

Малко по-късно от ББР разпространиха прессъобщение, в което посочват, че Управителният съвет на банката е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет.

Освен това банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

Банката предоставя и линк към правомощията на Одитния комитет.

От ББР допълват също, че до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, банката ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 млн. лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции.

Миналата седмица големите кредитополучатели на Българската банка за развитие (ББР) не дойдоха на срещата със служебния министър на икономиката Кирил Петков. Шест компании са изпратили писма до министерството, в които се извиняват, че няма да присъстват и обясняват, че изплащат надлежно задълженията си.

Две от дружествата - "Благоевград-БТ" АД и "Транспект" АД, не са установили контакт с Кирил Петков и за тях не се знае дали и как плащат вноските по кредитите си.

Потвърждение за присъствие е получено единствено от "Параходство Български морски флот", но в крайна сметка и те не изпратиха свой представител.

Припомняме, че става дума за 8 дружества, които са получили кредити за над 1 млрд. лв. В средата на май Кирил Петков обяви, че от общо 1,9 млрд. лв. кредити на Българска банка за развитие към частни фирми (извън търговските банки), 1,8 млрд. лева - тоест 95% от всички - са към едва 20 клиента, 8 от които са взели над 1 млрд. лв. 

Разпределението на сумите е следното:

Кредити с размер над 140 млн. лв. – "Слънчев ден" АД, "Благоевград-БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД,
Кредити с размер над 115 млн. лв. –  "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД
Кредити с размер над 60 млн. лв. – "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса Ойл" ЕООД

Скандалът с ББР ескалира веднага, след като служебното правителство встъпи в длъжност и обяви, че във финансовата институция започва цялостна ревизия, която да установи как и при какви условия се разходват държавни средства. 

След няколко опита на новия икономически министър да разбере какво се случва в банката и пълна смяна на одитния комитет на институцията, се стигна и до отстраняване на членове на надзорния съвет - Митко Симеонов и Велина Бурска с бяха освободени заради отказ да се срещнат с Кирил Петков.

Още преди седмица министърът се оплака, че членове на надзора блокират информацията за отпуснатите големи кредити, което не дава възможност да се види как е защитен общественият интерес.

До лятото на 2020 г. председател на Надзорния съвет на ББР беше бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, а след това поста пое Стамен Янев, когото Кирил Петков възстанови на поста директор на Българската агенция за инвестиции.

Възможността Кирил Петков да смени надзора на ББР се появи, след като той сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента осем броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите.

Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Всички тези промени се случват на фона на уверенията на ръководството на ББР, че са максимално прозрачни и съдействат на служебния министър на икономиката. Въпреки това Петков среща явна съпротива и вероятно това е мотивът всички срещи със замесените лица да са публични.

*Материалът е допълнен с позицията на ББР, разпространена по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Българските банки и техните клиенти са жертви на неправилен метод за въвеждане на левове.Банките понасят щети от злокобната парична процедура и търсят подходи за спасение от банкрут.За устойчиво развитие на българските банки е необходим подобрен метод за въвеждане на левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
redcretin
преди 2 години
Ами той не е държавен сектора, нищо че държавата вече е едноличен собственик. Тоя министър и той е един подвижен храст, както се вижда от импо-тентните му изявления.Явно още не сте стоплили, че пред влизането на еврото в Б-стан се случва последното голямо замитане на големите обири - като лъснат и продънените пенсионни фондове, ще почнете пак от 1ви клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
Едноличен шеф ти иска справка, ти си я уж направил, ама викаш - няма да ти я дам. В частния сектор след 20 мин. максимум си търсиш нова работа. В държавния обаче явно нещата стоят по различен начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Тайна-майна! Всичко е готоо, *** треа нанесем нужните корекции :DГолам цирк е цялата работа :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Искам Кирил Петков да остане министър и през следващия парламент. Всеки си мисли сега, че понеже мандата му изтича след месец и с бавене, и протакване ще се измъкне от оговорност и ще се забрави всичко, което наистина ще се случи ако следващия кабинет наеме някоя милинка на поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
superexpert
преди 2 години
НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ НА ТЕЗИ ПОДСТАВЕНИ ХОРА,ДЪРЖАВАТА Е СОБСТВЕНИК И ИСКА ОТЧЕТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още