Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР вече е 100% държавна собственост, МИ публикува най-големите кредитополучатели

Приоритетите ни са съобразени с правителството, посочва в специална позиция държавната банка

ББР вече е 100% държавна собственост, МИ публикува най-големите кредитополучатели

Снимка: ББР

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена, за да провери дали процедурите по отпускане на кредити от държавната банка отговарят на Закона за ББР и устава й. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лева, съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката.

Още по темата

Проверката стана възможна, след като служебният министър на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента осем броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите.

Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предостави списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР.

Кредити с размер над 140 млн. лв. са взели Слънчев ден АД, Благоевград-БТ АД, Роудуей кънстракшън АД.

Заеми с размер над 115 млн. лв. имат Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) и Интернешънъл инвестмънтс ЕАД.

Кредити с размер над 60 млн. лв. са били отпуснати на Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД.

Междувременно ББР разпространи позиция във връзка с предстоящата проверка, в която обяснява, че приоритетите в дейността й винаги са били съобразени с политиката на действащите правителства на България, както и с цел печалба като търговска банка, като кредитната институция е изпълнявала основната си функция за подкрепа на малки и средни предприятия.

Investor.bg припомня, че вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в ББР, за да види защо е помагала на осем фирми, взели кредити над 1 млрд. лева.

„Назначавам тази комисия, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти един милиард на осем души, от които четирима са може би свързани“, обяви той.

В позицията на ББР се посочва, че банката „винаги е сътрудничила на регулаторните органи“. И в този случай тя ще окаже пълно съдействие на Министерството на икономиката като принципал.

„Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи“, посочват от държавната финансова институция.

Към края на март ББР е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

От държавната банка уверяват, че ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор.

„ББР привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели се финансира от държавния бюджет (в т.ч. гаранционните програми във връзка със ситуацията, породена от COVID-19), а отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс, придобит в резултат на търговската й дейност през годините, както и такъв, предоставен по сключени договори по програми с множество водещи международни кредитни институции“, се посочва в съобщението на ББР.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БАБХ започва проверки в обектите за производство и продажба на сладолед