IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР одобри кредити за над 268 млн. лв. по двете антикризисни програми

Близо две трети от средствата по програмата за физически лица вече са договорени, срокът за кандидатстване е удължен до юни 2021 г.

17:54 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие (ББР) одобри кредити за над 268 млн. лева по двете правителствени антикризисни програми, които управлява. Със средствата са подпомогнати 26 221 физически лица и е дадена възможност за финансиране на повече от 1 200 компании, съобщиха от финансовата институция.

Стойността на потвърдените за гарантиране кредити за малки и средни компании е малко над 158 млн. лева. Най-сериозен е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт. Сред подкрепените са още фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност.

След внедряването на новите параметри, които Европейската комисия одобри в края на ноември в работата на търговските банки, ББР вече гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лева за малки и средни предприятия и до 2 млн. лева за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията.

Кредитите се отпускат от девет банки партньори, при намалени изисквания за обезпечение, намаление в лихвения процент и възможност за гратисен период до три години.

От ББР напомнят, че банките партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи заеми. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.

Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ.

Над 40 хиляди физически лица са кандидатствали за безлихвени кредити по данни на търговските банки, като малко над 1240 се разглеждат в момента. Общата стойност на одобрените заеми е над 110 млн. лева, а средният размер е 4 229 лева.

След направени промени по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица ББР вече гарантира заеми до 6 900 лв., вместо до 4 500 лв., както беше предвидено досега. С приетите промени се предоставя възможност за кредитиране и на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

От държавната банка припомнят, че кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, десет от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка. С тях ББР сключи гаранционни споразумения за малко под 160 млн. лева.

Сроковете за кандидатстване и по двете програми е удължен до юни 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още