IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус временно ограничи вноса на птици и птичи продукти от България

Причината за тази мярка е наличието на Нюкясълска болест по птиците, уточняват от беларуското земеделско министерство

11:12 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беларус временно ограничи вноса на птици и птичи продукти от България

Беларус временно ограничава вноса на птици и птичи продукти, включително и месо, от България, съобщи беларуското издание Belta, като се позовава на съобщение на земеделското министерство в страната.

Причината за тази мярка е наличието на Нюкясълска болест у нас.

В края на миналата седмица от българското Министерство на земеделието и храните съобщиха за наличието на болестта в кърджалийското село Звиница. Огнището на болестта обаче е ликвидирано - унищожени са всички птици в селото, съобщиха още българските ветеринари.

До броени дни хората ще получат обезщетения за тези действия. За целта са необходими около 10-15 хил. лева, изчисли още МЗХ.

Въпреки уверенията за унищожено огнище обаче, беларуските власти ограничават вноса на птичи продукти, за да не бъде разпространена болестта в страната. Нюкасълската болест или още наречена псевдочума по птиците е много опасна и е с висока смъртност за птиците. Заболяването обаче не е опасно за човека. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още