IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми за европейските производители на картофи и месо на руския пазар

Русия забрани вноса на семена за картофи от ЕС и на охладено месо от Германия заради липсата на контрол на безопасността

12:35 | 23.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблеми за европейските производители на картофи и месо на руския пазар

Руската федерална ветеринарна и фитосанитарна служба (Россельхознадзор) въвежда забрана за внос на семена за картофи от ЕС, съобщават от ведомството. Мярката е временна и влиза в сила от 1 април.

Проблемите на европейските производители обаче не спират дотук. Руските ветеринари спряха и вноса на охладено месо от Германия. Основанието за това е недостатъчният контрол на безопасността. Така от началото на февруари на руския пазар ще бъде забранен вноса на охладено говеждо, свинско и птиче месо.

Припомняме ви, че в края на 2012 година руските власти забраниха вноса на продукцията на пет български предприятия от месната и млечната индустрия. За тази забрана не беше посочено основание.

Причината за ограничаването на вноса на посадъчни материали за картофи е отказът на европейските власти да отговори на „многобройните запитвания“ от страна на руската страна за фитосанитарното състояние на площите в общността. Освен това и в ЕС е забранен вноса на редица селскостопански продукти от Русия, според мнението на  Россельхознадзор, без ясни обяснения и основания.

Като член на Световната търговска организация (СТО) Русия може да наложи реципрочни мерки, допълват властите.

Основните вносители на семена за картофи от ЕС в Русия са Холандия, Германия, Финландия, Полша и Великобритания. От  Россельхознадзор посочват още, че издаването на фитосанитарни разрешителни в Холандия е предоставено на частни компании. През миналата година от Холандия в Русия са внесени 11 хил. тона семена за картофи.

Временните забрани, налагани от руските ветеринари, понякога действат няколко години. През 2011 година например заради съмнения в качеството на продукцията беше забранен вноса на картофи от Египет. Ограничението беше премахнато след повече от година и след проверка на представители на  Россельхознадзор в Египет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Голям шамар за Евробюрократите и техните железни правила и регулации, който вече съвсем явно не помагат на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още