Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата в България вече е под 5%

През август показателят достигна нова рекордно ниска стойност от 4,9%, спадът на годишна база е с 2,6 пр. пункта

Безработицата в България вече е под 5%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Равнището на регистрираната безработица в България е продължило да се понижава и през август, достигайки нова рекордно ниска стойност от 4,9%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Снижението спрямо предходния месец е с 0,1 процентни пункта, а спадът на годишна база е с 2,6 процентни пункта (от 7,5% през август 2020 г.). В сравнение с края на август 2019 г. – година, която като цяло беше рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0,3 пункта.

През юни безработицата в България, отчитана от Агенцията по заетостта, достигна историческото си дъно от 5,2%.

Регистрираните безработни в страната в края на август са малко над 160 хил., което е с около 4 400 по-малко от юли и с 85 хиляди по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през август са се регистрирали нови 19 522 безработни, като те са с 929 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо август 2020 г. се наблюдава спад от 4 541 лица. Други 818 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца. 

Още по темата

През август 15 422 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика отчитат намаление на броя им с 2 434 спрямо юли и намаление от 8 126 спрямо същия месец на предходната година. Други 349 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

76% от започналите работа през август са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 23%, следвани от търговията с 14%, хотелиерството и ресторантьорството с 9,5%, държавното управление – 5,8%, строителството – 5,6%, административните и спомагателните дейности – с 4 на сто.

Общо 3655 безработни лица от рисковите групи са били назначени на  субсидирани работни места през  месеца - 720 по програми и мерки за заетост, и 2 935 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Схемата „Заетост за теб”  по ОП РЧР, която стартира през юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на повече от 33 хил. безработни, като само през август са сключени трудови договори с нови 1377 безработни.

Продължава предоставянето на средства по антикризисната мярка 60/40.По нея през месеца 2 566 работодатели са били одобрени от Агенцията за получаване на финансова подкрепа от държавата за запазване на заетостта на 76 355 работили през юни или юли лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 16 276, или с 576 (3,7%) повече от предходния месец и с 1 772 (9,8%) по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26%), следват образование (19,8%), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (11,7%), административни и спомагателни дейности (10%), хотелиерство и ресторантьорство (9,3%) и държавно управление (5,4%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: преподаватели; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло и др.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
С 63 млн. лв. осигуряват тестове за ученици, пари за медици на първа линия и лекарства