IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битовите абонати дължат 54 млн. лв. на "Софийска вода"

Според експерти с тези средства може да се изградят 35 км нови водопроводи или да се реконструират 220 км стари

10:26 | 28.12.11 г.
Битовите абонати дължат 54 млн. лв. на "Софийска вода"

С парите, които дължат битовите абонати на "Софийска вода", в размер на 54 млн. лв., може да се изградят над 35 километра нови водопроводи или да се реконструират 220 километра от съществуващите. Данните са предоставени за БТА от пресцентъра на компанията.

Общите дългове на фирми и битови абонати възлизат на 62 млн. лв., от които 88% са на домакинствата.

Преди повече от месец от „Софийска вода“ поискаха ново увеличение на цената на водата с 10% от началото на 2012 г., което обаче по всяка вероятност няма да бъде одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

През тази година "Софийска вода" предприе нова мярка за разсрочено плащане на дълговете, като първите 1 700 домакинства са били посетени на място, като част от тях са сключили подобни споразумения, поясниха от компанията.

Досега „Софийска вода“ е завела в съда 5 000 дела срещу нередовни платци. В резултат на предприетите мерки за събиране на дълговете, до ноември в дружеството са постъпили почти 900 хил. лв., от които домакинствата са издължили 286 хил. лв.

Близо 12% от общите задължения се падат на компаниите, като с най-голям дял са "Врана" ЕАД, "Хемус Ер" АД и басейнът в столичния квартал "Люлин".

От дружеството очакват решение и на отдавна поставения въпрос за уреждане на статута на жилищата в зоните с компактно ромско население, където трябва да бъдат поставени измервателни уреди, за да се отчита постъпващата вода, поясниха от „Софийска вода“. Общият дълг на всички абонати в тези квартали надхвърля 3 милиона лева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още