IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софийска вода" неправомерно начислявала по-високи такси на банки

Проверка установила, че банковите офиси били приравнявани с индустриални предприятия

12:51 | 13.12.11 г.
"Софийска вода" неправомерно начислявала по-високи такси на банки

Офиси на банки в София са били таксувани от "Софийска вода" като индустриални предприятия и така са им начислявани с около 20 стотинки повече на кубичен метър такса за пречистване на водата. Това съобщи Милена Миланова от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране по повод приключили проверки в столицата (ДКЕВР), предаде БТА

Инспекциите са правени на случаен принцип, в резултат на което е установено, че  клиенти на "Софийска вода", които не са промишлени предприятия, са били таксувани по-скъпо. В индустрията се потребява значително повече вода, затова и таксите са по-високи, припомнят експерти.

Държавният регулатор е съставил на "Софийска вода" акт на стойност 200 хил.лв., като проверките продължават, поясни още Миланова. Тя уточни, че е наложена минималната санкция за подобно нарушение, като максималната е 500 хил. лв. и може да се приложи при по-тежки обстоятелства.

Миланова посочи, че всеки потребител трябва да проверява във фактурата си каква степен пречистване на водата е таксувана.

Клиенти на "Софийска вода" с начислени такси трябва да поискат от дружеството да им бъдат върнати сумите. Държавната комисия може само да санкционира компанията за нарушение, но не и да изиска връщане на таксите на потребителите, уточниха от ДКЕВР.

Ангел Семерджиев, председател на регулатора, заяви, че са установени нарушения в "Софийска вода" и при отчитането на инвестициите, както и в счетоводната документация.

По повод искането на "Софийска вода" за 10-процентно увеличение на цената на водата от следващата година, Семерджиев посочи, че "много трудно ще бъде от компанията да обосноват това повишение".

През следващата година предстои комисията да постанови нови цени на ВиК операторите, но това няма да е от началото на годината и за много малко от дружествата ще има повишение на цените, посочи председателят на ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още