Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бюджетната комисия подкрепи създаването на „Държавна петролна компания“

Опозицията продължава да пита с какви пари ще се финансира новият холдинг

Бюджетната комисия подкрепи създаването на „Държавна петролна компания“

Снимка: Pixabay

Без особени дебати депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси подкрепиха на първо четене създаването на "Държавна петролна компания". Вчера това направи и водещата за проекта комисия по икономика, а преди нея – и енергийната.

Отново обаче не стана ясно с какви средства и по какъв точно начин ще се финансира компанията.

“Къде са ви числата на вас? Моля ви, госпожо председател, не допускайте тука в бюджетна комисия есета, разкази - връщайте ги. Вие не предлагате нещо, което звучи добре, ама ни стряскате. Колко пари ще струва? Колко склада ще има? Какъв пазарен дял? Бензиностанции - колко? Искате да ви подпишем празен чек. Бийте ни печата - пък ние после ще видим. Това си е чист пиар. Няма да гласувам есета, това първи курс да ми дойде студент с такова нещо - ще го върна. Няма числа - ставайте и си отивайте", ядоса се по време на заседанието депутатът от БСП Румен Гечев. 

Още по темата

Припомняме, че преди около месец Министерството на финансите предложи създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. 

По този начин ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, като част от стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Говори се за около 100 бензиностанции, които според различни изчисления ще струват между 200 и 500 милиона лева. Самите те пък ще се строят с банкови заеми, по думите на икономическия министър Емил Карниколов. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19