IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът настоява за "внос" на IT специалисти

Свободните места в сектора в България са поне 10 хиляди

08:59 | 26.01.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът настоява за "внос" на IT специалисти

10 000 са свободните места за IT специалисти на пазара на труда. Бизнесът иска внос на чужди високо квалифицирани кадри и настоява за облекчаване на процедурата при издаване на работна виза за чужденци, съобщи bTV.

Един милион са незаетите работни места за IT специалисти в Европа. В световен мащаб недостигът на кадри в информационните технологии гони 4,5 милиона.

В една от софтуерните компании в България работят 25 човека, а свободни позиции винаги има.

„Ние се шегуваме, че за целия китайски народ има работа. Буквално всеки ден връщаме по някоя голяма фирма, която иска да ни стане клиент”, коментира управителят Генчо Чокоев.

Според бизнеса дългосрочното решение на проблема с недостига на кадри е реформа в образованието и повече места в IT специалностите. Бърз ефект обаче би имало само облекчаването на режима за издаване на така наречените „сини карти” – работни визи за висококвалифицирани чужденци.

„Внос на специалисти би помогнал на цялата държава. Цялата западна култура – и Северна Америка, и Западна Европа, са изградени от емигранти”, допълва Чокоев.

„В България в момента, ако се внесат висококвалифицирани специалисти със сини карти, веднага индустрията може да поеме 10 000 поне. Което ще даде възможност на компаниите да нараснат два или три пъти и да поемат повече поръчки”, заяви и Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Всяка година Германия приема по 15 000 IT специалисти от чужбина. А у нас – само двама. „Процедурата е доста дълга и доста сложна. Ако в Германия отнема четири седмици, при нас се случват нещата за 5 до 9 месеца”, обясни Калъчева.

3500 лева е средната работна заплата на IT специалист у нас. В търсене на кадри много фирми вече организират безплатни курсове и академии за квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
saykor
преди 9 години
Вие сериозно ли сръвнявате стандарта на живот, условията на работа и заплатите в Германия и България, че стигнахте до дългата и доста сложна процедура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
бате мисантропе.....добре е като говорим за заплати, да се доуточнява за бруто или нето говорим.щото заплатите се обявяват в бруто, а хората кат' седнат да мрънкат говорят за нето.За първо ниво взимат и среднистти с два езика, за да минеш второ и трето, ще трябва да се поозориш.второ, визираш съпорт и всякакви кол центрове. ... а повечето ИТ специалистти са разработчици на софтуер .... капиш?!там заплатите отиват и до 4-5 хиляди ... но бруто .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
barmolino
преди 9 години
Пишете глупости. Аз като ИТ специалист никога няма да се хвана на хорото за някоя фирма за по малко от парите които вадя като Freelancer, а те надхвърлят доста средната за ИТ специалисти заплата в България според Вас. ИТ специалист е много обширно понятиеПърво има над 5000 различни вида ИТ РаботаВторо нито един университет в България не предлага специалност УЕБ МАстър примерно за какво пишете подобни глупости не мога да разбера.Трето - Хората които разбират никога няма да се хванат на свриката на ИТ компании след като могат сами да вадят хляба си в целия свят и то от Бюрото си в дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Бате Патилане, това че ти търсиш опитен Джанго специалист за 5 000 не значи че средната заплата е 3500. За разлика от теб, аз гледам малко по-широко и виждам не само Джанго специалиста дето го няма а цели ИТ отдели на банки, телекоми, застрахователни компании, министерства и т.н. в които ПОВЕЧЕТО хора не надхвърлят 2000 лева. Да не ти кажа, че и лелеяните ни аутсорсинг компании в първо и второ ниво не надхвърлят 2000 лева. В трето вече може да говорим за такива нива. И ТОВА Е ЗА СОФИЯ! В провинцията доколкото изобщо има ИТ, хората и на 1000 са предоволни. А сега помисли пак дали средната е 3500
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 9 години
3500 е средната заплата в сектора това е факт, а дали вярваш или не си е твоя работа.Ако си опитен или пишеш на рядък език - имаш шанс да пробиеш псхилогическата граница от 5000лв. п.п. Търся опитен джанго специалист - заплата 5000 BGN.Това е напълно сериозна оферта, и стой незапълнена от поне 3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
абе ти освен да хейтваш...друго правил ли си някога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Разбира се обратни като тебе ВИНАГИ предпочитат *** пред такива като мене. Аз не понасям "ОБИДИТЕ" отзад ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
А ти куха лейка ли си?Това какво аз искам или не и какво ми харесва или не и дали съм рязана пушка и дали ти си *** прашка няма НИКАКВО значение. Има значение че там има хора, които с удоволствие биха дошли, живели и работили тук и ако им се позволи, ще го направят.Честно да ти кажа може и да са за предпочитане пред хора като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха Египтяни, Тунизийци :) Сирийци и всеква друга арабска *** нема ли да споменеш.А бе да те попитам само ТИ РЕЗАНА ПУШКА ЛИ СИ ?Щото като гледам напъните ти да ВНЕСЕШ в БГ чалмалии ИЛИ си от *** или си *** !А за свободните места в ИТ сектора в БГ - ами смех до напикаване.Има места САМО за супер специялизирани места които на запад се котират мин. за по 60-70 хиляди заплата на година !!! Та как мили сметаш да внесеш хора за МИЗЕРНИТЕ 20 хилки на година ?Истината е че както ВСИЧКО в Бг НЕ СЕ ПЛАЩА АДЕКВАТНО и за това има текучество. Всеки който се обучи и придобие опит БЕГА ! А наще ПИШМАН бизнесмени търсят под вола теле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Miraka
преди 9 години
Именно! Свободни места и търсене за нископлатени роби винаги ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още