Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът призова държавата да работи по-активно по приемането на България в ОИСР

Страната ни, заедно с Румъния и Хърватска, е заявила своя интерес към членство в организацията

Бизнесът призова държавата да работи по-активно по приемането на България в ОИСР

Снимка: Pixabay

Бизнесът настоява управляващите да се мобилизират по въпроса с приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)*.

Четирите работодателски организации -  Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изпратиха общо писмо до президента и лидерите на основните политическите формации, в което настояват, че членството в ОИСР би било от голяма полза за България.

"Участието ни в тази организация би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света, се казва в документа и ще привлече допълнително значителен инвестиционен интерес към България. В началото на юни 2017 г. ще се проведе заседание на Съвета на ОИСР на министерско равнище. Съществува вероятност на това заседание да бъдат поканени нови страни за преговори за членство", предупреждават работодателите. Те настояват за активна позиция на управляващите по въпроса. 

Още по темата

Страната ни, заедно с Румъния и Хърватска, е заявила своя интерес към членство в ОИСР. Получили сме подкрепата и дори насърчението на Европейския съюз, който има специален статут в работата на ОИСР. По редица причини през последните 10 години това членство не се е осъществило. В продължение на няколко години имаше период за размисъл на членовете на организацията по отношение на нейната бъдеща дейност, през което време беше спряно разширяването, уточняват работодателите в писмото си.

Те призовават да не бъде пропускана възможността за покана за преговори за разширяване през месец юни. „Това предполага българското правителство да заяви интерес за присъединяване на България към принципите за корпоративно управление на Г-20 и ОИСР и Насоките за корпоративно управление на държавни предприятия, както и към Декларацията за чуждестранни инвестиции. Първоначалният интерес дава начало, не е край на процеса за присъединяване. Интересът ни следва да бъде отново заявен по дипломатически път пред страните членки на ОИСР", се казва в писмото.

Според работодателските организации практиката досега показва и че е необходимо български представител на най-високо равнище – държавен глава или министър председател – да се обърне към Съвета на ОИСР (на равнище постоянни представители), където да изложи аргументите на нашата страна за членство. "Тези действия следва да бъдат извършени най-късно до средата на месец май, за да не пропуснем шанса България да участва в следващото разширяване на ОИСР“, пише още в писмото.

Въпреки усложнената политическа обстановка в страната бизнесът отчита засилената активност на Хърватска и Румъния и очаква българското правителство да предприеме необходимите мерки да заяви отново и по подходящ начин интереса на България за присъединяване към ОИСР.

В ОИСР функционира механизъм за обстоен преглед ("peer review") на политиката и състоянието на страните кандидатки за присъединяване, в рамките на който те следва да докажат, че се придържат към принципите, споделяни от страните членки: отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права.

След като страна кандидат изрази своето желание да се присъедини към организацията и страните членки бъдат убедени, че тя е показала своите възможности да стане член, Съветът на ОИСР започва формална процедура за присъединяване. Целта е да се гарантира, че страната кандидат действително е готова да приеме всички задължения, произтичащи от членството.

По време на разглеждането на кандидатурата на страната в отделните Комитети тя следва да представи на Съвета декларация, съдържаща всички правни и политически ангажименти, които е готова да поеме. Съветът взима окончателно решение дали да покани страната кандидат да се присъедини към ОИСР въз основа на съгласие от всички страни членки и след задълбочена оценка на Секретариата и на многобройните комитети.  

*ОИСР е създадена през 1961 г. Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване. Днес в ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватска, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР. За преговори за възможно разширение са поканени Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Русия и ЮАР. ОИСР събира и анализира данни, изработва стандарти и проекти за споразумения, в които подпомага своите членове в икономическото развитие, финансовата стабилност и борбата с бедността. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията