Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът се разграничи от партиите, подкрепили вчерашния протест

Явно нямат друг капацитет или имат недостатъчен електорат, твърди Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Бизнесът се разграничи от партиите, подкрепили вчерашния протест

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращите срещу Наредба Н-18 се разграничиха от политическите сили, които подкрепиха шествието вчера. Припомняме, че протестът в сряда блокира площада пред Народното събрание, а след това и кръстовището на Орлов мост.

Недоволството бе породено от влизащите в сила промени в подзаконовия нормативен акт, които силно затрудняват работата на бизнеса, и за които многократно писахме. В крайна сметка след 3-часова среща между бизнеса и министъра на финансите Владислав Горанов се взе решение наредбата да бъде отложена с 6 месеца. Въпреки че имаше принципна уговорка протестът да не се проведе (тъй като фирмите получиха исканото отлагане на прилагането на текстовете), той все пак се състоя, като към него, по неофициална информация, се включиха и ултраси. 

Още по темата

Отмяната на протеста се осъществи към 19:00-19:30 часа във вторник, част от нашите регионални структури бяха тръгнали на път, други бяха в процес на подготовка. Може би това беше една малка част - около 30%, които категорично поискаха да се включат в протеста. Въпреки задоволството си от диалога с министър Горанов, решиха да се индикират, че има проблем и с високата ставка по ДДС и хората са наистина разумни. Те искаха да се проведе само един дебат, наясно сме в бизнеса, че това е един дълъг процес, който трябва да бъде обследван и анализиран за евентуалните ефекти върху бюджета, държавата и бизнеса. И той може да продължи с месеци“, коментира пред БНТ Атанас Димитров - съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Димитров обаче категорично се разграничи от политическите сили, които вчера се присъединиха към хората от бранша.

„За нас е крайно неприемливо разни политически партии да се възползват от проблемите на хората в чисто икономически аспект и по този начин да „яхнат“ такъв тип протест. Явно нямат друг капацитет или имат недостатъчен електорат. Нашите хора бяха много добронамерени. Всички, които участвахме в протеста, се разграничаваме от това", заяви той.

Димитров допълни, че те не бягат от наредбата, а са искали да покажат, че в настоящия си момент има някакви проблеми. „По-скоро тревогата на хората е наистина по отношение на малко по-високия данък. Дебатът тепърва предстои, надяваме се да има диалог, но се разграничаваме от крайности", уточни съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Отличен протест, радвам се, че бизнеса успя да отдели време за такъв. Все пак това е най-важното, да има конкурентни на другите държави условия за бизнес в нашата. Всички други които излизат на протест с искания за социални придобивки, евтини горива, достойни доходи и т.н. забравят, че благодарение на тези хора от снимката държавата може да си позволи да им плати пенсия, здравеопазване, сигурност и т.н.

Още от Икономика и политика
Бизнесът призова да се намали ДДС на целия сектор с превози на пътници