Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отлагат влизането в сила на наредбата за касовите апарати с шест месеца

Хотелиери и ресторантьори се отказват от планирания за утре протест

Отлагат влизането в сила на наредбата за касовите апарати с шест месеца

Снимка: Investor.bg

Измененията на спорната Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от пресцентъра на ведомството си

Наредбата трябваше да влезе на 31 януари. „Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари“. Това съобщи Горанов след продължилата почти три часа дискусия с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, която се проведе в Министерството на финансите.

Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

Още по темата
В кратки срокове през следващите седмици ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка. Министър Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи с цел да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация.

Пред министъра бизнесът постави част от вижданията си за прилагането на Наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Министър Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на Наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян.

Хотелиерите и ресторантьорите отлагат планирания за утре протест. На брифинга пред медиите Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, подчерта, че днешната среща е била в духа на конструктивния диалог, както и че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ.

Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Вени Петрова призова структурите на организацията, която представлява, утре да не реализират планирания протест, като оцени постигнатото на срещата като достатъчно на този етап от диалога, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изрази своята удовлетвореност от срещата и съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, на тях ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има работеща Наредба Н-18.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
6
 
5
крас до: lyusien
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Как няма да промени мнението си?!
Какво става ако утре пред парламента се съберат хиляди представители на този бранш с искане за оставка на правителството?!!
Като мине вота пак ще я подкарат по стария начин!
1
 
9
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Отлагането не решава нито един проблем. Наредбата със сигурност е калпава и трябва да отпадне. Вече причини достатъчно щети. Редно е и държавата да компенсира пострадалите бизнеси. И друг път ако решат да наказват нарушителите, нека санкциите са за тях, а не за легалните търговци.
2
 
8
 
3
преди 6 месеца
До № 2

Ако наредбата е калпава и за това трябваше да си подаде оставката или поне да признае че причината е в неговото министерство а не във протестиращите Знаеш ли навсякъде в нормалния свят касовите апарати са свързани с данъчните администрации и наказанията за укриване на дънъци са жестоки Тука от 2011 не могат да изготвят една добра наредба след като ти твърдиш че бизнеса има проблеми с нея
1
 
10
 
2
zelka007 до: lyusien
преди 6 месеца
ако знаеш колко тесни места има в тази наредба ... не съм сигурен , че и в разгара на летния сезон ще влезе в сила ... в микроинвест спряха да вдигат телефоните още миналата седмица ... една от фирмите дето разработват складово-търговски софтуер , и имах мерак да мигрирам към тях , в края на годината написаха ... извиняваме са на всички клиенти , няма да можем да изпълним изискванията на Н18 , благодарим ви за доверието . търсете си друг доставчик . предполагам не само те са били ... :))) ...
1
 
20
 
1
преди 6 месеца
Този финансов министър ако има поне малко достойнство би си подал оставката До вчера се кълнеше че няма да има отлагане но днес промени рязко мнението си Какви хора ни управляват

Още от Икономика и политика
Политическите реакции след предложението на Борисов за ВНС и нова Конституция