Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Близо 70% от българите искат промени в политиката на ЕС

Проучване на „Тренд“ показва, че малко над 40% от анкетираните преценяват, че процедурата на Европейския парламент срещу Унгария е несправедлива

Близо 70% от българите искат промени в политиката на ЕС

Снимка: Pixabay

Позитивните нагласи спрямо Европейския съюз продължават да доминират в българското общество – 46% от анкетираните българи са с положително отношение към членството на страната ни към съюза, като за 48% това участие носи определени ползи. Необходимостта от промени в Европейския съюз споделят 69% от всички пълнолетни български граждани, като 39% смятат, че ЕС има нужда от радикални промени, 30% от малки промени и само 8% са на мнение, че ЕС няма нужда от промени.

Това показва проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо ЕС. Анкетите са правени от 1 до 9 октомври чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1006 души на възраст над 18 години. Идеята на проучването е да се провери какво е мнението на хората в контекста на приближаващите европейски избори и споровете за посоката на развитие на ЕС.

Едва 10% от пълнолетните българи пък подкрепят идеята за развитието на Европа на две скорости, докато 60% са на противоположното мнение.

Посоката на развитие на ЕС среща по-нюансирани позиции сред българите – 38% са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% са категорични, че тя е грешна.

Въпреки зачестилите националистически послания в българската политика българите остават проевропейски настроени.

Само 16% от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. 26% заявяват, че страната ни по-скоро е загубила от членството си в ЕС, 38% от анкетираните са на мнение, че положението в страната се е подобрило след присъединяването към съюза, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от европейската общност срещу 21%, които биха гласували за излизане на България от Евросъюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо ЕС, констатират социолозите.

Гласуването на наказателната процедура срещу Унгария предизвика широк европейски дебат. Именно заради това изследователски център „Тренд“ реши да тества обществените настроения на българите по казуса.

Проучването показва, че малко над 40% от анкетираните са на мнение, че процедурата на Европейския парламент срещу Унгария е несправедлива, но въпреки защитната позиция на българите към източно-европейската страна 58% са против политиката на Виктор Орбан мигрантите да бъдат връщани обратно в страните, които първи са ги приели.

Съвсем очаквано най-голям дял (43%) са тези, които не са запознати с процедурата, но това, което прави впечатление е, че 41% от всички запитани смятат, че тя е несправедлива.

Социолозите правят уточнението, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок (43%).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 8 месеца
попОлисти , нали така ...

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска