Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БНБ: Стрес тестовете на ЕЦБ показват устойчивостта на българския банков сектор

Според Централната банка резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г.

БНБ: Стрес тестовете на ЕЦБ показват устойчивостта на българския банков сектор

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на шест български банки показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло. Това става ясно от съобщение на сайта на Българската народна банка (БНБ) след проведено редовно заседание управителния съвет на институцията.

ЕЦБ се очаква да публикува подробните данни утре. Към момента е ясно само, че всяка от шестте банки изпълнява пруденциалните изисквания на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Одитирани бяха трите най-големи финансови институции в страната - „Уникредит Булбанк“, „Банка ДСК“ и „ОББ“, както и на първите три най-големи с български собственик - „Първа инвестиционна банка“, „Централна кооперативна банка“ и „Инвестбанк“. 

Още по темата

Процедурата е заради искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което бе официализирано на 18 юли 2018 г. заради заявеното желание на страната за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като „чакалнята“ за членство в еврозоната.

Според съобщението на Централната банка резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това, отчитайки изминалия период и промените в методологията с влизането в сила на счетоводния стандарт МСФО 9.

БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка, коментират от институцията.

Управителният съвет на Централната банка отбелязва отличното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ при извършването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на установяване на тясно сътрудничество, коментират от институцията.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
6
 
7
преди 2 години
Значи три години по-късно ЕЦБ потвърждава оценката на БНБ от преди години. Това е обнадеждаващо. А че българинът е Тома неверни вече е друг въпрос. И все ще намери да търси под вола теле.
5
 
14
 
6
преди 2 години
Разбирам, че според някои хора институциите по подразбиране лъжат, но не виждам как е възможно от БНБ да си позволят да излъжат в тази ситуация при положение, че докладът на ЕЦБ излиза утре. Нали ако излъжат, още утре ще лъсне истината? Няма логика да лъжат.
5
 
9
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
На политици, олигарси, банкери и жени НЕ ТРЯА ДА СЕ ВЯРВА ! НИКОГА !
7
 
17
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Аз също вярвам че е вярно гореказаното. Вредно е така навсякъде да се търси конспирацията, лошото, проблема. Всяка хубава новина да се изкарва че е пълна лъжа, а всяка лоша че прикрива още по-лоша и все да чакаме нещо в бъдещето че да се убедим... За ваше добро, не влизайте в този кръговрат.
12
 
14
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Да бе докато не гръмне пак някоя банка. Да напомня за КООПЕРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА. Пеевски я разби и глътна БУЛГАРТАБАК и сега ще я изплюе. И това ме кара да си направя РАЗНИ умозаключения. НЕ ви Вярвам !!!

Още от Икономика и политика
Ще бъдат ли ефективни антикризисните мерки?