IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНТ търси социолози, които да представят резултатите от вота

Националната телевизия ще плати 66 хил. лева за данните от exit poll-овете и паралелното преброяване

12:09 | 05.04.13 г.
БНТ търси социолози, които да представят резултатите от вота

Националната телевизия ще плати 66 хил. лева (без ДДС) за проучване на общественото мнение, обработка и представянето на прогнозните резултати от изборите на 12 май, става ясно от портала за обществените поръчки. Кандидатът, който спечели поръчката ще представи резултатите от exit poll-овете, както и ще осъществи т.нар. паралелно преброяване на гласовете в изборния ден.

По традиция социологическите агенции съобщават първите резултати след като Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден. За изборите на 12 май е предвидено това да стане в 20 часа. От БНТ са заявили и краен срок за обявяване на паралелното преброяване – 21:30 часа.

В публичната покана е записано още критерий за възлагане е най-ниската предложена цена. Крайният срок за подаване на офертите е 12 април или само месец преди самите избори.

Сред изискванията за кандидатите е те да имат доказан опит при извършване на поне пет социологически проучвания при провеждането на предходни избори. Това трябва да бъде доказано чрез копие на издадените от Централната избирателна комисия разрешения за провеждане на социологически проучвания в изборния ден.

Припомняме, че при президентските избори националната телевизия получи допълнителна субсидия от бюджета за закупуване на система за излъчване на изборните резултати в реално време. За целта бяха преведени 450 хил. лева.

Тази година допълнителни средства не бяха отпуснати, но затова пък има повишение на цената за излъчване на предизборен рекламен клип. На свое заседание служебното правителство одобри тарифите, по които обществените медии ще излъчват клиповете. Цената е между 330 и 2 800 лева, в зависимост от часовия пояс и от това дали посланието се излъчва в почивен или делничен ден.

Повишените тарифи бяха критикувани от Асоциацията на европейските журналисти, които в отворено писмо до премиера Марин Райков обявиха, че тази ситуация поставя бариери за правото на достъп до информиран избор на гражданите. 

Кабинетът "Борисов" в едно от последните си заседания утвърди 21 млн. лева за провеждането на предсрочните избори през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още