IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Рашков: Има завишен миграционен натиск

На този етап не може да се твърди, че има някакъв необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут, каза служебният министър на вътрешните работи

11:30 | 30.07.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният вътрешен министър Бойко Рашков влиза в пленарната зала.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor MediaGroup</em></p>

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков влиза в пленарната зала. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor MediaGroup

Налице е завишен миграционен натиск. За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. Това каза на изслушване в Народното събрание служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на служебното правителство, цитиран от БНР.

Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция „Жандармерия“ и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция и Гърция са командировани близо 300 служители с 28 високопроходими автомобила.

„Допълнително, считано от 28 юли, в прилаганите охранителни мероприятия са включени 150 служители и 35 броя транспортна техника от дирекция „Жандармерия“, разположени на основни пътни възли и в райони на населени места в дълбочина на граничната зона при границите с Турция и Гърция“, посочи той.

Вътрешният министър съобщи, че капацитетът на бежанските центрове в Харманли и Любимец е запълнен на 85%. 

„На този етап обаче не може да се твърди, че има някакъв необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут", уточни Рашков. 

МВР поддържа готовност за реакция, ако натискът се увеличи допълнително.

Вътрешният министър заяви, че за последните месеци не са създадени условия за увеличаване на нелегалните опити за преминаване на границите ни. България ще поиска при необходимост помощ от Европейската комисия, ако има по-тревожна картина по границите ни.

„Такъв натиск е имало и преди ние да встъпим в нашите задължения на служебен кабинет", допълни Бойко Рашков, цитиран от БНТ. Той посочи, че МВР е компетентният държавен орган да осъществява контрола и наблюдение на държавната граница.

„И към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от емигранти нарасне изключително. Така че имаме това предвид, наблюдавайки обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на нашата страна", добави Бойко Рашков.

Вътрешният министър уточни, че такъв натиск има дори и в Литва. „Там натискът е 30 пъти повече, отколкото в предходен период", каза той.

Рашков посочи, че натиск има и върху южната ни съседка Гърция. Той е провел няколко срещи с посланика на Гърция. „Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия", каза Рашков.

Според него миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение.

„Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните в региона, с главна цел достигане държавите от Западна Европа", каза Рашков. И допълни, че основен фактор за увеличения миграционен натиск са конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Образовайте ги малко министрите, да не личи толкова че са прости ченгета.Мигрант не е бежанец, да използват правилните думички поне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още