IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Германия е наш стратегически партньор

Влизането на българия в чакалнята на еврозоната ще е от полза за германските инвеститори, смята премиерът

18:36 | 03.09.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Германия е наш стратегически партньор в ЕС и близък сътрудник в НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага, което се провежда в Берлин, съобщават от правителствения пресцентър.

Премиерът Борисов изтъкна конструктивното сътрудничество между двете страни, което се отличава с дългогодишни традиции и отлични перспективи като през настоящата година отбелязваме 140 г. от установяването на дипломатически отношения.

„България и Германия развиват динамично сътрудничество във всички области – политика, сигурност, икономика и търговия, туризъм, образование, наука и култура“, акцентира Борисов пред представителите на германския Бундестаг. Той подчерта, че има изключително интензивен политически диалог на всички нива, което е основа за успешното справяне с общите предизвикателства не само пред двете страни, но и в европейски план.

В изказването си българският министър-председател постави акцент още върху актуалните въпроси на ЕС.

„България е активен и последователен поддръжник на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. По време на нашето председателство на Съвета на ЕС положихме големи усилия за връщането на темата в дневния ред на ЕС, защото интегрирането на региона със Съюза е стратегическа инвестиция в мира, демокрацията, просперитета, сигурността и стабилността на Европа“, категоричен бе премиерът Борисов.

Той подчерта, че именно признанието за положителния принос на България по отношение на европейския път на Западните Балкани е и делегирането на отговорността страната ни да председателства Берлинския процес. „Първото в историята съвместно председателство на Процеса с Република Северна Македония е акт на признание на постигнатото историческо Двустранно споразумение между нашите две страни, което е положителен пример за добросъседски отношения“, каза още премиерът Борисов.

В изказването си пред представителите на ХСС премиерът Борисов се спря още върху Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 и необходимостта от ефективното разпределение на ресурсите между отделните приоритети на ЕС.

„Като външна граница България добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчни средства за новите приоритети, особено в областта на миграцията, сигурността и отбраната“, добави премиерът Борисов. Той подчерта, че също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция, което означава по-добър живот за всички европейски граждани.

Министър-председателят Бойко Борисов се спря в изказването си още върху сигурността и единството на ЕС, както и върху въпросите на следващия институционален цикъл.

„България приветства избирането на госпожа Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Лично аз, като премиер, положих много усилия в подкрепа на нейната кандидатура и мога да кажа, че сме изключително доволни от резултата – член на Европейската народна партия става и първата жена председател на ЕК“, категоричен бе премиерът.

Преди това председателят на гупата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага Александер Добринт каза, че икономическите отношения както между Германия и България, така и между Бавария и България са много близки. 
Българският премиер е в Берлин по покана на Добринт и участва като почетен гост на програмното заседание на групата на Християнсоциалния съюз.

Той отбеляза, че страната ни се развива успешно, особено във финансовата сфера. "Икономическият растеж води до повишаване на жизнения стандарт и търговският баланс става все по-впечатляващ. В момента Германия внася повече от България, отколкото изнася за България", уточни още председателят на групата на Християнсоциалния съюз (ХСС).

Добринт изрази благодарност към българската държава, че продължава да гарантира защитата на външната граница на Европейския съюз. "Искам да благодаря на България за това, че спазвайки правилата на ЕС, гарантира по изряден начин защитата на външната граница с помощта на Фронтекс", поясни Добринт.

Той отбеляза, че се регистрира забележим напредък по отношение на две важни теми за България - Шенген и еврозоната. "Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава", добави председателят на групата на Християнсоциалния съюз.

Премиерът Бойко Борисов благодари за добрите думи на Добринт, като заяви, че тази оценка е важна и за инвеститорите. "За германските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции", заяви Борисов. По отношение на Шенген премиерът изтъкна, че и в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията. "Имаме 100 процента обмен с всички немски и европейски служби", каза още Борисов и добави, че споразумението ни с Турция работи. 

В отговор на журналистически въпрос Александер Добринт отбеляза, че се водят разговори за разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител. "Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст", уточни председателят на групата на Християнсоциалния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Абсолютно си прав! Но като ги знаем какви са алтернативите друг вариант няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Miraka
преди 4 години
Е в замяна все пак ни докараха вълни от бежанци. Пито - платено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
то и през 43а ни беше "стратегически" партньор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Nerto
преди 4 години
Супер партньор. Забраниха ни да изградим Южен Поток, те си разработват Северен Поток 2. Сега дават завода на VW на Турция. Това партньор ли е. Вземи си ги у вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още