IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Интерконекторът между България и Гърция е приоритетен за целия регион

Двете страни са стъблове на стабилност в региона, смята българският премиер

22:58 | 14.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритетен не само за нас, но и за целия регион, каза премиерът Бойко Борисов на срещата си с гръцкия си колега Кириякос Мицотакис, цитиран от правителствената пресслужба. Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред акцентите в разговора на правителствените ръководители на двете страни. Те разговаряха преди началото на Четвъртата среща на върха в Солун.

„Само преди дни проверих напредъка на изграждането на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа“, категоричен беше Борисов. Той посочи, че за икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

„Нашите две страни са стълбове на стабилност в региона и силни застъпници на регионалното сътрудничество и европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани“. Тази обща позиция изразиха в хода на срещата министър-председателят Борисов и гръцкият премиер Мицотакис.

Борисов и Мицотакис бяха единодушни, че България и Гърция са стратегически партньори и в този контекст е необходимо поддържането на приятелски и отворен диалог във всички сфери от общ интерес. Българският премиер  изрази увереност, че активното двустранно сътрудничество ще продължи и с новото правителство на южната ни съседка и ще бъде запазен общият стремеж към задълбочаване на политическите и икономическите връзки.

„Взаимодействието между нашите страни придобива още по-голямо значение на фона на кризите, които ни обграждат от изток и от юг, а и на запад от нас, като имаме предвид крехката стабилност на Западните Балкани“, заяви българският министър-председател.

В хода на разговора двамата правителствени ръководители отбелязаха отличните двустранни връзки в търговско-икономическия сектор. „Гърция остава един от водещите ни търговски партньори, затова подкрепяме всяка инициатива за активизиране на бизнес отношенията“, посочи Борисов и отбеляза възходящата тенденция на стокообмена между България и Гърция през последните години.

За първата половина на тази година стокообменът между двете страни бележи ръст от 14,8% спрямо същия период на миналата година и е в размер на 1,7 млрд. евро. По време на срещата Борисов акцентира върху необходимостта от още по-задълбочено насърчаване на инвестициите между България и Гърция. В разговора беше изтъкнат и големият потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като българският премиер подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка.

По време на изказването си пред участниците в Четвъртата среща на високо равнище в Солун Борисов изрази загрижеността си от разделението в Република Северна Македония по темата Европейски съюз. "Една държава трябва да има много ясна заявка от всички партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път“, каза българският премиер. Той посочи, че усилията на Република Северна Македония и Албания в посока на европриобщаването трябва да бъдат огромни и ясни и допълни, че ще продължи да помага на колегата си Заев в тази посока.

Пред представителите на гръцкия бизнес Борисов подчерта успешните взаимоотношения между България и Гърция.  „Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала. Много внимавам с данъците. Вече 10 години не пипаме данъци. Инвеститорите знаят това“, заяви премиерът. Като пример за отличното партньорство между България и Гърция Борисов посочи изграждането на газовата връзка Бургас – Александруполис. „Това дава десетилетни перспективи напред. Не само България може да направи реална диверсификация, но и други страни. Това ще даде огромен тласък на бизнеса“, категоричен беше българският премиер.

В речта си по време на форума Борисов заяви, че Балканите имат голямо бъдеще. „Перспективата е напред – бизнес, туризъм, енергетика – и това го правим. Връщането назад е пагубно“, подчерта още той.

В изказването си в Солун премиерът отбеляза и доброто сътрудничество в областта на сигурността и опазването на външните граници на ЕС. Борисов посочи, че страната ни има нула миграция и изрази готовност активната работа в тази посока да продължи.

Той заяви, че през декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Този представител на България горе на снимката знае ли за какво става дума? Живее си в някакъв свой измислен банкянски свят и го налага с цялата си тежест от 160 КИЛА на всички българи.Бойко Борисов да си ходи. Десет години стигат. Видяхме какво направи. Забогатяха само тия край него. Да си ходи! Ще дойдат образовани и честни хора, те ще изправят на крака държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още