IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поиска компенсации с ваксини заради проблемните доставки

Само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност, каза премиерът

13:12 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

„Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, на Хърватия - Андрей Пленкович, на  Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш.

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Премиерът настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица. „Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност“, каза Борисов.

Той изказа благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свършената работа и изрази убеденост, че знаейки за проблемите с доставките на ваксини, ще намерят възможност за корекции чрез предложения компенсационен механизъм.

„Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно“, акцентира Борисов. И припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.

По време на срещата във Виена вчера премиерът Бойко Борисов настоя ваксините в Европейския съюз да бъдат разпределени според населението на всяка страна членка на съюза. „Има два варианта - да постъпим като Орбан или да търсим решение на проблема с ваксините на европейско ниво“, заяви Борисов. И допълни, че „има несправедливо разпределение на ваксините надолу по веригата“.

Премиерът отбеляза, че ако няма равно разпределение, засегнатите държави може да се обърнат към трети страни за ваксини. 

Припомняме, че участниците във вчерашната среща подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

Именно от Курц дойде и изказаното подозрение, че някои страни в блока получават по-големи доставки и така постигат в кратък срок по-голям процент ваксинирани. Според Курц това се случва на база тайни договори с фармацевтични компании в разрез с правилата на ЕС.

Себастиан Курц даде пример с Малта, която ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли. Също така и Нидерландия, която ще изпревари Германия до края на юни, а пък ще получи почти два пъти повече от Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още