Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Британската G4S напуска българския пазар

Българското поделение ще бъде придобито от ВИП Секюрити за неизвестна засега сума

Британската G4S напуска българския пазар

Снимка: компанията

23 години след като влиза на българския пазар, британският охранителен концерн G4S plc решава да го напусне.

За купувач на бизнеса в страната на иначе най-голямата компания за сигурност в света е избран "ВИП секюрити". Сделката е поредната за българската компания, след като тя вече купи двама свои по-малки конкурента. 

За трансакцията съобщи самият британски концерн в сайта си. „Решението е в съответствие със стратегията за управление на портфейла на групата, за да се подобри ефективността и да се осигури по-голяма стратегическа насоченост към бизнеса“, пише в съобщението на компанията. Това ще бъде деветият бизнес, с който британската група се разделя от 1 януари 2016 г. насам. Продажбата е обект на разрешение от съответните органи по конкуренцията. 

Още по темата

В сайта на българската Комисия за защита на конкуренцията вече има съобщение за предстоящата концентрация.  Цената, която ще плати „ВИП секюрити“ за дъщерното дружество на британците, не е известна.

G4S е световен лидер в сферата на сигурността и свързаните с нея услуги, като има клиенти на шестте континента.

Групата е активна в повече от 100 страни и е листната на борсата в Лондон, като има и вторична регистрация на фондовата борса в Копенхаген. За компанията  работят 44 000 служители в предприятия в 15 страни.  

Изминалите години са трудни за британската компания. През 2014 г. на G4S и конкурента ѝ Serco Group бе забранено участието в търгове за нови договори към британското правителство за период от шест месеца. Освен това през 2012 г. G4S получи тежък удар, след като не успя да назначи достатъчно охранители за Олимпийските игри в Лондон. Това принуди властите да мобилизират армията, за да гарантират сигурността и безопасността на спортното събитие. 

Фиаското принуди компанията да отчете огромни разходи във финансовите си резултати за 2012 г. и доведе до напускането на тогавашния главен изпълнителен директор Ник Бъклис. Новият шеф – Ашли Алманца, в момента извършва преструктуриране на дейността на G4S чрез съкращаване на разходи, продажба на бизнеси и промени във висшия мениджмънт. В момента G4S е в процес на продажба на бизнеса си в САЩ по предоставянето на решения за правителството.

Приходите на G4S за първите шест месеца на 2016 г. възлизат на 3,5 млрд. паунда, което е ръст от 3,2% на годишна база. Печалбата преди лихви, данъци и амортизация възлиза на 203 млн. паунда (повишение от 9,7%). 

G4S стъпва в България през 1993 г. с предоставянето на физическа охрана на ключови за страната индустриални и финансови компании, и на търговски обекти. По-късно стартира предлагането на услуги по превоз, обработка и съхранение на пари и ценни пратки.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ivel явно не знаеш но Г4С оперират в Русия и още 124 държави. Що не идат вип или която и дае измислена българска фирма по сигурноста в Русия или която и дае държава а?
0
 
2
 
5
khao до: Ivel
преди 1 година
Няма профилна снимка
щото очевидно работят в по бели държави ... :)
3
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма как- СИК означава секюрити енд иншуърънс къмпани :)
3
 
7
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами направо СИК секюрити не щат ли?
3
 
19
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
вип-секюрити - не бяха ли техни инкасо-колите с 60+ годишни шофьори...

Още от Икономика и политика
Хасан Адемов: 155 млн. лв. струва отпаднето на тавана за всички пенсии