Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП иска Сметната палата да провери договорите на "Автомагистрали" ЕАД

Държавното дружество спечели поръчката да дострои АМ "Хемус" в края на 2019 година

БСП иска Сметната палата да провери договорите на "Автомагистрали" ЕАД

Снимка: Архив АПИ

Парламентарната група на БСП внесе искане Народното събрание да одобри проверка на Сметната палата на всички договори на "Автомагистрали" ЕАД в периода 2016 - 2020 година. Проектът на решение е депозиран в деловодството на парламента.

Вносителите мотивират това искане с информацията, че компанията е изпълнител по седем големи договора за инфраструктурни проекти в страната, но отказва да даде информация по тях, базирайки се на Закона за достъп до обществена информация.

"Възлагането на почти всички значими пътно-транспортни проекти, реализирани от българското правителство на едно дружество, било то и държавно, е "защитимо" само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението", посочват от БСП в своето искане.

"Автомагистрали" ЕАД беше избрана в края на 2019 година за строител на последния участък от АМ "Хемус". Обществената поръчка е на стойност над 1,1 млрд. лева (без ДДС) за трасе с дължина от 89 километра.

Дружеството извършва и текущата поддръжка (превантивна, текуща и зимна) на автомагистралите в страната.

"Автомагистрали" ЕАД имат печалба от 1,6 млн. лева за периода януари-юни 2020 година, показва финансовият отчет на дружеството.

В документа са вписани приходи от дейността за поддържане на автомагистрали и съоръжения в размер на 19,8 млн. лева. За същия период на 2019 година по това перо в компанията са получени 13 млн. лева.

Общо приходите за полугодието са в размер на малко над 69,9 млн. лева, а разходите за оперативната дейност са около 68,3 млн. лева.

От документа е видно, че голяма част от разходите са за външни услуги. Дружеството е възлагало договори за строително монтажни работи на стойност 37,5 млн. лева и за подръжка на съоръжения - почти 6 млн. лева. В първото полугодие на 2019 година по тези статии в отчета фигурират суми в размер на съответно 7,3 млн. лева и 1,2 млн. лева. За този период общо разходите за външни услуги са в размер на 13,8 млн. лева.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце