IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще работи с "хладнокръвен разум" за редовно правителство

БСП прояви зрялост при преговорите по първия мандат за съставяне на кабинет, смята Румен Радев

12:41 | 17.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП ще работи с "хладнокръвен разум" и стабилно и отговорно поведение за съставяне на редовно правителство, заяви Корнелия Нинова при втория кръг от преговорите при държавния глава Румен Радев преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Президентът изтъкна, че ГЕРБ пред него са потвърдили своята заявка, че ще върнат веднага втория мандат, който ще получат по силата на конституционната процедура, която предвижда той да бъде връчен на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

"Това поставя голяма тежест върху третия мандат", заяви още Радев. По Конституция държавният глава може да избере на кого от останалите партии в парламента да връчи третия проучвателен мандат.

Съставянето на редовно правителство е приоритет за БСП, коментира Нинова. Тя потвърди, че ще търси подкрепа и съгласие по приоритети от другите партии в 46-то Народно събрание, с изключение на ГЕРБ и ДПС. До момента от "Има такъв народ" (ИТН) заявиха, че няма да участват в подобни разговори, защото липсва политическа логика.

Лидерът на БСП коментира още, че ще подкрепят актуализация на бюджета в три посоки - пенсии и увеличаване на доходите, за да могат хората да се справят със задаващия се ценови шок, за здравната система и за предстояща мигрантска криза. Между първо и второ четене в Народното събрание БСП ще направи промени, които да подобрят предложението на служебното правителство.

Трябва диалог, отговорност и конструктивност, посочи още държавният глава в началото на срещата и допълни, че именно БСП е проявила зрялост при преговорите по първия мандат и изрази надеждата, че те левите ще бъдат допирната точка и гарант за диалог в 46-то Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Чекисти са си БСП. Студени мозъци, студени ръце, студени да са винаги, защото в противен случай ние, ще изстинем. Не им се смей. Тези субекти, когато вземат властта стават обекти и лошото е че за си рат пейзажа за дълги години. Те са на власт до момента до който не изпапат парите и не доведат до криза държавата и така много години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"БСП ще работи" стигам едва до тук и почвам да се смея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още