IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН отказва да участва в преговорите за нов кабинет*

Част от проблемите могат да бъдат решени от парламента със или без редовно правителство, смята Тошко Йорданов

09:26 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" (ИТН) няма да участва в съставянето на нов кабинет, стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов пред президента Румен Радев. Държавният глава започна нов кръг от преговори преди връчването на следващите проучвателни мандати за съставяне на редовно правителство.

В началото на срещата Радев изтъкна, че е важно да бъдат изчерпани всички възможности, преди да бъде разпуснато 46-то Народно събрание на фона на кризите, пред които е изправена страната. "Политическото напрежение се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България", заяви той и посочи, че е време за диалог, компромиси и консенсус, така че да бъде сформирано редовно правителство. 

Той призова ИТН за повече диалог, макар да призна, че преговорите ще бъдат трудни.

Страната е изправена пред поредица от кризи, но част от нещата могат да бъдат решени от парламента независимо дали има съставено редовно правителство или не, обясни още Йорданов. Той изтъкна, че ИТН са опитали да съставят кабинет, но са "били предадени по средата".

Останалите 175 депутати могат да съставят редовен стабилен кабинет - дали чрез подкрепата на всички или ако "някой излезе да се поразходи" по време на гласуването, категоричен беше председателят на парламентарната група на ИТН.

Румен Радев посочи, че парламентът трябва да свърши важна и отговорна работа и независимо от изходите на преговорите за съставяне на правителство най-малкото ще актуализира бюджета и ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел.

Разговорите протекоха конструктивно, заяви след срещата Виктория Василева от ИТН пред журналисти.

Ясно заявихме, че няма да подкрепим трети мандат, защото няма политическа логика отново да се търсят плаващи мнозинства, след като бяха отхвърлени нашите предложения, заяви Виктория Василева. Тя допълни, че ИТН не се отмята от тази заявка.

Василева поясни, че ИТН "като всички нормални граждани" подкрепят усилията на служебното правителство за справянето с мигрантската криза, но допълни, че не са обсъждани конкретни мерки като например финансова помощ и т.н.

Тя допълни още, че не е обсъждан вариант с третия мандат за редовно да бъде издигнато служебното правителство с хоризонт на работа за няколко месеца и по тази причина не отговори дали ИТН биха подкрепили такъв вариант.

* Информацията е допълнена с изявлението на Виктория Василева

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още