Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България – отново най-слабото звено в ЕС по свобода на медиите

Страната ни продължава да потъва с ускорено темпо в класацията на „Репортери без граници“

България – отново най-слабото звено в ЕС по свобода на медиите

Илюстрация: Репортери без граници

Свободата на медиите в България продължава да се влошава за поредна година. И през 2015 г. България бе на последно място от страните членки на ЕС в класацията за свобода на словото, но през тази година се смъква от 106-то на 113-то място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници". Така държавата ни губи седем позиции в сравнение с миналата година, след като през 2015 г. слезе надолу с шест места.

„Последното място сред ЕС се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (очевидно невярна вече информация - бел. ред.) и собственик на „Нова българска медийна група", която притежава шест вестника, пишат от „Репортери без граници“ в профила на страната ни. От организацията допълват, че журналистите в България са принуждавани да разкриват източниците си и възпрепятствани да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната. 

Още по темата

От организацията не са пропуснали и скандала с премахването на 90 политически карикатури на Чавдар Николов от сайтове на Нова телевизия, като ги назоват „неприемлив акт на цензура“. Припомня се, че притежаваната от шведската медийна група MTG и управлявана от французина Дидие Щосел Нова ТВ премахна всички карикатури на 14 април, изтъквайки като причина „изтичане на договор“. По-късно от телевизията предложиха нов контракт на Николов, а лично самият премиер Бойко Борисов в интервю за конкурентната bTV заяви, че „ако е вярно, както прочетох, че Чавдар Николов има нов договор за 4700 лева, той взема повече от премиера. Излиза, че съм му направил огромна услуга на този човек. Може да започне и с коса да ме рисува". От коментарите на Борисов по темата пък стана ясно, че възприема скандала като удар срещу правителството и срещу него самия.

„Седмицата на преговорите: Борисов снощи каза какъв договор са ми подготвили от Нова. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура", написа във профила си във Facebook карикатуристът.

Иначе в публикувания днес годишен доклад "Репортери без граници“ стига до извода, че свободата на медиите по света е в "дълбок и тревожен упадък" заради натиска на властите и компаниите.

World Press Freedom Index подчертава влошаването в световен мащаб на свободата на информация през 2015 г. Войните, нарастващите заплахи, насилието по време на демонстрации и икономическата криза са главните виновници за това свободата на словото да е в отстъпление.

„Всички показатели бележат влошаване. Много държавни органи се опитват да си върнат медийния контрол в съответната страна, страхувайки се от прекалено открит обществен дебат", казва Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници", цитиран от БТА. „Навлизаме в нова ера на пропаганда, когато новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация под диктовка. Днес за всички власти става все по-лесно да се обръщат директно към публиката чрез новите технологии", подчертава Делоар.

Финландия запазва първото си място в Индекса на медийната свобода за шеста поредна година, следвана от Холандия и Норвегия.

Макар че Европа остава зоната, където медиите са най-свободни, някои страни, например Полша, рязко са влошили позициите си в класацията, след като властите са затегнали контрола си над медиите (47-мо място, надолу с 29 места след 18-то място в миналогодишния индекс). В Унгария правителството също се опитва да ограничи свободата на медиите, отбелязва AFP. Във Франция (която е паднала със седем места в класацията и вече е 45-та), много бизнесмени с интереси извън медийната сфера притежават значително мнозинство от частните медии на национално ниво, констатира докладът. 

Журналистите в Близкия изток и Африка са били жертва на тероризъм, въоръжени конфликти и сплашване от властите. В Латинска Америка репортерите са били ограничени от организирана престъпност, насилие и корупция. Журналистите в САЩ са били подложени на киберследене.

Според доклада медийната свобода е западнала и в демократични държави в Източна Азия като Япония и Южна Корея, а в Китай "комунистическата партия е издигнала потискането до нови висоти".

В постсъветското пространство свободата сериозно се влошава, като много страни следват примера на Русия, където критиците на правителството са подложени на преследване. Забележително изключение е Украйна, където има подобрение благодарение на намаляването на насилието в сепаратисткия конфликт на изток и осъществяването на определени реформи, въпреки че продължават да съществуват множество проблеми.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеалната ситуация.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
ing5rov до: crazy365
преди 4 години
"И това ли им беше демокрацията..."

Демокрацията , крейзи , е като каца с *** и най отгоре два пръста мед...и кой не скача е червен !
0
 
0
 
10
преди 4 години
Ако в Китай комунистическата партия е издигнала потискането на нови висоти, то в България това го прави ТЪПАТА ПАРТИЯ и нейния НЕВЕРОЯТНО *** лидер. И това ли им беше демокрацията...всеки илитерат да се издига във властта?! Това е направо трагично.
5
 
1
 
9
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не приемам за достоверно това класиране. Наистина положението не е добро, но 113то не може да е вярно. Ние сме във втората ппо-лоша половина, а сигурно са поставили Македония и Турция по-високо от нас.И след като плюха толкова срещу Полша и Унгария, които забележете прокараха ЗАКОНИ ограничаващи свободата на словото, пак са далеч по-напред?
2
 
7
 
8
преди 4 години
Тази вашта телевизия Европа хич не е независима, а си е партийна на вашта си партия ГЕРБ. За каква свобода говориш? То почти не станаха независими медии, всички станаха партийни.
6
 
4
 
7
s3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Нека да не вярваме в това твърдение, медиите ни са свободни. И е така вече почти 10г. и повече дори.
Ето, днес нашата телевизия, ТВ Европа, прави 15г. и всички от партията ни са на честването, и г-н Борисов, и г-н Цветанов. Така че няма как да се каже че медиите ни не са свободни.

Още от Икономика и политика
Хотелиери: Август няма да компенсира загубите от предните месеци