Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС

В същото време у нас са внесени около 12 тона пчелен мед от страни извън ЕС, показват данни на Евростат

България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС

Снимка: Pixabay

През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително около 10 хил. тона пчелен мед (или 103 600 кг), а за страни извън ЕС - около 4 тона мед /3 925 кг/, показват данни на Евростат за износа и вноса на естествен пчелен мед от 28-те членки на ЕС през 2018 г., цитирани от БТА. Данните на Евростат са по повод 20 май, който се отбелязва и като Световен ден на пчелите.

В същото време България е внесла около 12 тона пчелен мед от страни извън ЕС и 3,5 тона мед от страни на ЕС, показва европейската статистика.

Според данни на председателя на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов, България е важен износител на качествен мед за Германия, Австрия, Италия, Франция, САЩ, Норвегия и др., като напоследък България изнася мед и за страни от Близкия Изток (без Турция). Пазарният дял на българския износ за ЕС е около 1 процент, но за сметка на това компенсираме с качествена продукция, подчерта инж. Михайлов. 

Още по темата

Проблем пред бранша е липсата на българска марка пчелен мед, с която родните пчелари да се наложат на европейските пазари, коментира още инж. Михайлов.

Според него, сериозен е и проблемът със смъртността при пчелите през последния месец поради пръскане на земеделски площи с пестициди - в някои райони на Северна България и в района на Гоце Делчев, Югозападна България, има регистрирана почти 100-процентова смъртност на пчели, при среден показател от 10 на сто за отделен пчелин, според експерта.

Според Евростат Китай се очертава като най-големият вносител на мед в ЕС за миналата година с близо 80 хил. тона или около 40 на сто от общия внос на пчелен мед в ЕС. Друг основен външен вносител на мед в ЕС е Украйна - близо 40 хил. тона или 20% от вноса, както и Аржентина - 25 хил. тона, Мексико - 21 хил. тона и Чили - 8 хил. тона.

През 2018 г. Унгария е изнесла в други държави-членки на ЕС 20 000 тона мед или 14 на сто от общия вътрешен за ЕС износ на мед. Това прави Унгария най-големия износител на мед във вътрешните граници на ЕС. Следват: Белгия - 19 хил. тона, 14%, Испания -18 хил. тона, 13%.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
32
 
8
преди 1 година
бояне , я още веднъж , белким налучкаш 10 тона колко килограма правят ... бе ти да не си и ти от "екиопа" ?!
1
 
36
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
10 хиляди тона вместо 10 тона :)
0
 
37
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
10 хиляди тона вместо 10 тона :)
2
 
40
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Естествено че изнасяме по около 10 тона на година или 10 000 000 килограма, което е дори ужасно малко, потенциала ни е доста по-голям, но липсата на подкрепа за сектора не позволява да се развие. За сравнение, че цифрата е мижава ще кажа, че в Германия се консумира по 7 кг мед на човек или 7*80 000 000= 560 000 000 кг на година или можем да задоволим една мижава част от това търсене за момента.
1
 
38
 
4
преди 1 година
И само за инфо на любезния и висококвалифициран "екип на Investor.bg" и любознателната му публика тук - България не е изнесла 10 хил. тона пчелен мед за целия период на "прехода" бре, младежи... :lol:

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември