IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи 51 млн. евро по програмата за селските региони

Основният проблем на програмата е усвояването на т.нар. "зелени мерки", призна зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова

14:11 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България губи 51 млн. евро по програмата за селските региони

51 млн. евро са неусвоените средства по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), съобщи на извънредна пресконференция директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, цитиран от БТА.

Неговото изявление е свързано с появили се по-рано днес (2 януари) публикации, че България губи 200 млн. евро по програмата заради неусвояване на средства. Според изчисленията по прогнозни данни страната ни е усвоила 1,177 млрд. евро по програмата в периода от 2007 до края на 2012 година. Бюджетът обаче е 1,411 млрд. евро. Неусвоените средства се губят.

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ обаче съобщи други цифри – неусвоените 51 млн. евро са от бюджета на програмата за 2010 година. От отпуснатите 432 млн. евро са усвоени 381 млн. евро или 88%. Формулата, по която се изплащат средствата на бенефициентите по тази програма, е N+2, т.е две години след като е определен бюджетът.

Основният проблем на ПРСР се оказват т.нар. „зелени мерки“, коментира и зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, цитирана от Агенция „Фокус“. По Ос 2, в която са включени агроекологичните и горските мерки, няма как да бъдат прехвърляни средства и нещата зависят изцяло от земеделците.

В опит да спасят средствата, от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) провеждат информационни кампании и изплащат средства първо по проблемната ос. Данните, цитирани от зам.-министър Боянова, показват, че има значително подобрение спрямо 2008 година. Тогава по мерките за агроекология са били усвоени 16 млн. евро, докато през изминалата 2012 година са усвоени 58 млн. евро. 

Боянова допълни още, че в средата на 2012 година прогнозите са били такива, че страната ни ще загуби около 250 млн. евро по ПРСР. Последните сметки обаче показали, че фонд "Земеделие" е успял да "навакса" част от изоставането. 

Общият бюджет на ПРСР за периода 2007 - 2013 година е 3,23 млрд. евро. До този момент са договорени 74% от тези средства или общо 2,4 млрд. евро. Изплатени са 1,36 млрд. евро (52% от общите средства по програмата). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още