IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция подписват меморандум за развитието на мултимодален коридор

Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия

15:43 | 12.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри проекта на Меморандум за разбирателство за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" между България и Гърция и упълномощи министъра на транспорта да подпише документа от името на кабинета, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт.

Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари. 

България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор преди дни.

Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и ще има пряк път до държавите по поречието на Дунав.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 6 години
КАКВО ЩЕ ТЪРКАЛЯТ ПО ТАЗИ ЖП ЛИНИЯ - може би втечнен газ от САЩ и Кипър?Каквото и да правят, ЕВРОПА и то точно тази част от нея не е нито ПАЗАР , нито пък нещо което да представлява голям интерес за инвестиции. РАШКИТЕ насочват газовите си потоци към КИТАЙ и ЯПОНИЯ. За тях Тази част от Европа с едно подозрително НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ не е основен источник на доходи. За да компенсират затварянето на газовите потоци от УКРАЙНА те прекарват ЕДНА ТРЪБА, КОЯТО ЩЕ Е САМО ЗА ТУРЦИЯ.Останалите дребосъци сред които сме и ние оставят да бъдат захранвани със скъп ВТЕЧНЕН ГАЗ от САЩ. От тази схема изключвам КИПЪР, където Турция задължително ще създаде проблем на Израел и Гърция и някои европейски компании въобразяващи си да получат парче баница от КИПЪРСКАТА ГАЗ. ДРЕБЕН ПАЗАР с много продавачи - това е тази НЕИНТЕРЕСНА част от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Прав си кофти партньори Но идеята е добра и да се надяваме да я докарат до някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Прекрана идея Надявам се че и изпълнението ще бъде бързо и ефективно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още