IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да увеличи износа на вино за Канада

Тази година гроздето ще е по-малко от очакваното заради застудяване в разгара на кампанията

15:52 | 11.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Благодарение на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада България може да увеличи износа на вино. В момента търговията там се контролира чрез квоти, а виното на желаещите да стъпят на този пазар трябва да бъде одобрено от специална държавна комисия. Това каза пред Investor.bg Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция за лозата и виното (ИАЛВ).

Той уточни, че досега одобрението за внос на вино в Канада се е получавало след тежка административна процедура, която продължава  от половин до една година. Едно от условията е специално жури да одобри съответното вино.

И сега български производители изнасят вино в Канада, като квотата е 500 хил. бутилки. След като търговията се либерализира, е напълно възможно още първите една – две години да изнасяме 1 – 1,5 млн. бутилки, смята Красимир Коев.

Нашите вина не отстъпват на френските, италианските, чилийските и аржентинските, което се доказва от златните отличия, които спечелихме миналата година, заяви Коев.

Що се отнася до износа той припомни, че браншът ползва и европейски средства за реклама по няколко промоционални програми за пазарите в Русия, Беларус, Украйна, Китай, САЩ. Отзивите по думите му са позитивни и производителите са подписали договори. 

Той посочи още, че гроздоберът у нас е към края си, но все още има неприбрани количества широка мелнишка лоза и гъмза. Гроздето ще е по-малко от очакваното заради застудяването и дъждовете в разгара на гроздобера, след които са последвали болести по лозята. 

Реколтата не е останала на полето, тя ще бъде разпределена за вино, ракия, оцет и домашна консумация, уточни шефът на ИАЛВ.

Той отчете, че тази година кампанията е била организирана и интензивна, а цените на гроздето били високи спрямо миналата година.

Качеството на гроздето е високо. Само традиционно българските сортове като мавруд, широка мелнишка лоза и гъмза по принцип трудно узряват и там ще се наложи малко подсилване, за да не се компрометира реколтата.

„Ако производителите настояват, ще разрешим влагането на грам и половина захар на литър, което е разрешено по регламент“, заяви Красимир Коев.

Той очаква в преработвателните предприятия да влезе толкова грозде, колкото и миналата година.

Директорът на ИАЛВ коментира, че браншът е стабилен  и отбелязва 7,6% ръст за първите 8 месеца на 2016 г., а ежегодно се засаждат по 10 хил. дка нови лозя.

В България през последните 5 – 6 години се консумират годишно около 110 – 120 млн. литра вино, от които 5 млн. л са вносните бутилки.

Износът е с обем 60 млн. л.  От тях 20 – 25% е наливното вино, а останалото са бутилки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още