IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Танева: Споразумението за търговия между ЕС и Канада отваря нови възможности

През 2017 г. агроминистерството ще финансира изграждането на фермерски пазари

17:57 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Днес бяха открити изложенията&nbsp;Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк в Интер Експо Център в София.</em>&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Днес бяха открити изложенията Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк в Интер Експо Център в София. Снимка: БТА

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) отваря различни възможности и за двете страни. Това каза пред журналисти агроминистърът Десислава Танева, след като откри изложбите Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк в Интер Експо Център в София.

Министърът припомни, че преговорите по СЕТА са затворени на 23 септември 2014 г. и така на практика преговорният процес е приключил две години преди подписването на споразумението.

Тя заяви, че споразумението предвижда квота за преференциална търговия с млечни продукти за ЕС, а по думите й то отваря врати и за производителите на вино, тъй като Канада е един от големите вносители. Производителите на меса ще трябва да се справят с конкуренцията.

Според Танева се очаква споразумението да повиши оборота и доходите на производителите.

На въпрос за идеята в търговските вериги да се предлага определен процент български стоки тя каза, че никога не е предлагала подобен подход. 

„Потребителят ще определи този процент. Тъй като българският производител е по-малък, ролята на държавата е да увеличи неговата възможност да си предлага продукта“, каза Танева.

Тя съобщи, че от 2017 г. МЗХ ще предложи държавна подкрепа за изграждането на фермерски пазари, които ще бъдат управлявани от общините и сдруженията на производителите в съответния регион. Министърът отказа да коментира какъв ще е размерът на държавната помощ.

При откриването на изложението Танева заяви, че в хранителната индустрия се наблюдава растеж през първите 8 месеца на 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. - 6,4% при преработката на мляко, 1% общо за млечните продукти, 5% специално при сиренето, 1,5% при месото и месните продукти и 7,6% при виното.

Танева съобщи още, че догодина ще бъде отворен втори прием по мярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в подкрепа на преработката на земеделски суровини с целия остатъчен бюджет от 150 млн. лева.

Според агроминистъра българските производители на храни успяват да задоволят по-голямата част от търсенето в страната. Това важи най-вече за хляба – 97%, млякото, млечните продукти и виното – 90%.

Произведеното агнешко месо задоволява 91% от търсенето, телешкото – 66% и близо 60% при пилешкото, като тук трябва да се отчете, че България е и износител, и вносител на пилешко месо. Производството на свинско месо покрива само 50% от търсенето.

Произведеното у нас месо не е с по-ниско качество, в България факторът цена е основен при вземането на решение какво да потребяваме, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още