Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България получи 148 милиона евро от Брюксел за украинските бежанци

Най-голяма сума получава Полша – 562,098 млн. евро, тъй като страната е приела най-много бягащи от войната в Украйна

България получи 148 милиона евро от Брюксел за украинските бежанци

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (EK) изплати днес авансово над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци. Това съобщиха от пресслужбата на комисията.

Траншът за България е в размер на 148,36 млн. евро. Средствата за страната ни са осигурени по линия на кохезионните фондове. 

Още по темата

Най-голяма сума получава Полша – 562,098 млн. евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите идват от инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE). На второ място е Румъния, която получава 450 млн. евро. Унгария пък получава близо 300 млн. евро.

Държавите членки вече могат да се възползват в пълна степен от възможностите, предоставени от ЕК, се казва още в съобщението. Очаква се помощта на ЕС да облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на страните от общността, тъй като разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

Плащанията са авансови и могат да бъдат използвани за храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и други нужди на бежанците от Украйна.

„ЕС изразява солидарност с Украйна срещу нашествието на Русия, както и с нашите държави членки в усилията им за солидарност за посрещане на хората, бягащи от войната. Днес виждаме друг конкретен резултат от нашата солидарност с мобилизирането на кохезионни фондове там, където те са по-необходими“, коментира Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Коалиционните партньори: От септември преходен период за плащания в лева и в евро