Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България пуска онлайн анкетна карта за пристигащите от страни с коронавирус

Не само у нас, а и в страните по целия свят има недостиг на лични предпазни средства, заяви доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб

България пуска онлайн анкетна карта за пристигащите от страни с коронавирус

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Пристигащите в България пътници от държави с разпространение на коронавируса Covid-19 могат да попълват онлайн анкетна карта с данните си, за да може информацията да стигне бързо до местните здравни власти за по-нататъшен контрол на здравословното им състояние.

Това стана ясно от коментарите на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев по време на редовния вече брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

„Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни още Кунчев.

Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни - информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол.

Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището.

„За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети“, поясни Кунчев.

Думите му бяха предшествани от последни потвърдени случаи на зараза в Румъния и Северна Македония, като в сряда (26 февруари) беше поставена такава диагноза и на жена в Гърция.

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област“, посочи Кунчев, добавяйки: „Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора“.  

По-рано днес председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че до момента няма установени случаи на коронавирус на територията на България.

14 души, от които 4-ма чужденци - италианец, японец, португалец и египтянин, са настанени във Военномедицинска академия (ВМА). Те са пристигнали от Италия. Някои от чужденците са с доста по-сериозна симптоматична картина, с пневмония, съобщава БНР.

Взетите нови проби от тестовете на хоспитализирани ще станат ясни след обяд.

Главният държавен здравен инспектор уточни още, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.

По отношение на общопрактикуващите лекари в България Кунчев посочи, че техният брой е 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Biso до: Бидонойл
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може би глупавото е това, че докато този човек се разболее ще има достатъчно време да зарази още няколко десетки или няколко стотин човека.

И защо този човек не бъде поставен под карантина още със стъпването си на българска територия?

Преди няколко дена Израел затвори границата си за пристигащи от Южна Корея и Австралия. Допускат се само израелски граждани, които пристигат от Южна Корея или Австралия. Защо мислите, че го направиха? Нямаше ли да им е по-лесно или ПО-ПРАВИЛНО да направят една електронна анкета?
0
 
0
 
2
Бидонойл до: redcretin
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В случай, че някой се разболее, властите веднага ще разполагат с информация къде и с кого е пътувал и адресите на хора, които трябва да бъдат изследвани или поставени под карантина. Какво точно е глупавото?
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Глупост върху глупост, ето го и формуляра - става дума за пристигащи от Китай :)

https://srzi.bg/bg/anketa

Още от Икономика и политика
ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България