IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се възстановява след наводненията

Започва описването на щетите в пострадалите райони

10:48 | 21.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-засегнатите области на страната след силните дъждове - Варненска, Добричка и Великотърновска, постепенно се възстановяват от потопа, взел жертви и причинил щети за стотици хиляди лева, пише Dnes.bg.

Във Варна нощта премина сравнително спокойно, без нови валежи. Разчистват се калните наноси по улиците, отводняват се приземните етажи на наводнените домове.

Създаден е пункт на БЧК в сградата на районното кметство, който раздава продукти от първа необходимост – хляб и вода, съобщава bTV.

От БЧК-Варна призоваха всички желаещи да помогнат с доброволен труд за почистването на засегнатият квартал „Аспарухово”. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати.

"Преминахме към отводняване на приземни етажи – на сгради на Енрго Про и кооперации с ниско разположени ел. табла, за да се възстанови електроснабдяването. Получили сме 107 сигнала за произшествие за денонощието като някои от тях се повтарят – отговорили сме на 69”, поясни пред телевизията Тихомир Тотев, началник на областното управление на МВР, според когото операцията във Варненско от спасителна е преминава във възстановителна.

Все още няма вода и ток в квартал „Югоизточен” в Добрич, като междублоковите пространства все още са силно наводнени.

Според официалната информация един човек е загинал в Добрич след бедствието, неофициално се споменават още две жертви на водната стихия.

Както и във Варна, и в Добрич комисия ще установява причините за бедствието в града.

Започва описването на щетите. Днес са отворени и офисите на всички застрахователни дружества за хората, застраховали имуществото си.

В Албена вече са евакуирани около 1000 туристи, които са преместени в други хотели. Наводнени бяха два хотела в ниската зона на курорта.

Във Велико Търново ситуацията също нормализира, но все още улиците са непочистени. От вчера до днес нивото на река Янтра е спаднало с 5 см, като актуалната информация е от 5 часа тази сутрин.

"Обстановката се нормализира, реките са обратно в своите корита. В Килифарево се почиства, остава проблемът в най-южната част – Енерго Про отстранява проблеми. Няма скрито изпускане на язовири, просто валежите тази година са много”, коментира пред bTV Стефан Стефанов, зам.- областен управител на Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още